“Български енергиен холдинг ЕАД ще направи допълнителни отчисления в полза

...
“Български енергиен холдинг ЕАД ще направи допълнителни отчисления в полза
Коментари Харесай

БЕХ ще внесе в хазната и неразпределената си печалба от минали години

“Български енергиен холдинг ” ЕАД ще направи спомагателни отчисления в интерес на страната, излиза наяве от решенията на Министерския съвет, признати на вчерашното му съвещание.

Така за разпределението на облагата на „ Български енергиен холдинг “ ЕАД (БЕХ ЕАД) Министерският съвет е приел особено Разпореждане за изменение и допълнение на Разпореждане № 2 от 2023 година за определяне и внасяне в интерес на страната на отчисления от облагата от държавни предприятия и търговски сдружения с държавно присъединяване в капитала.

То планува БЕХ ЕАД да разпредели и внесе напълно като дял за страната и неразпределената си облага от минали години, регистрирана по годишния си финансов доклад към 31 декември 2022 година.

От пресцентъра на Министерския съвет не оповестяват за каква сума става въпрос. Те обаче осведомят, че за първото полугодие на 2023 година Холдингът ще внесе дял в размер на 800 000 000 лв.. Очаква се сумата да бъде импортирана в период до 31 юли 2023 година.

Внасянето на спомагателни средства от страна на БЕХ ЕАД в държавния бюджет е мярка в приходната част на бюджета, за опазване стабилността на обществените финанси и по отношение на постигането на бюджетно салдо с недостиг до 3 % в границите на критериите на Пакта за непоклатимост и напредък, с оглед осъществяване на една от главните цели на българското държавно управление – присъединение към еврозоната.

Разпределянето и внасянето на средства като дял за страната няма да се отрази отрицателно на финансовата непоклатимост на БЕХ ЕАД и на сдруженията от Групата на БЕХ и не слага под риск бранш „ Енергетика “, прецизират от Министерския съвет.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР