Български експерти ще посетят съюзна страна, за да оценят техниката,

...
Български експерти ще посетят съюзна страна, за да оценят техниката,
Коментари Харесай

България преговаря за въоръжение от съюзни държави в замяна на военна помощ за Украйна

Български специалисти ще посетят съюзна страна, с цел да оценят техниката, която България може да получи, в случай че даде въоръжение на Украйна. Това стана ясно от изявление на министъра на защитата Димитър Стоянов на съвещание на парламентарната комисията по защита в сряда вечерта.

Той не сподели коя е страната и какво оръжие може да получи България. Но посочи, че " въоръжението би било потребно ", заяви БНР.

Решението България да даде военна помощ на Украйна беше взето на 3 ноември. за дарението пред декември.

Правителството внесе тази седмица в Народното събрание предложение за смяна в контракта с Украйна. Ако то бъде признато, всяко последващо подаяние на въоръжение или муниции на Украйна, или замяна с друга страна, би трябвало да бъде утвърдено от Народното събрание.

Според настоящия текст, който беше утвърден от Народното събрание, даряването на последващи партиди въоръжение на Украйна може да става с решение на Министерски съвет. Според народен представител от комисията по защита от ГЕРБ, който пожела името му да не бъде представено, предлагането на служебния кабинет е опит за блокиране на последващи дарения за Украйна. Очаква се напролет да има избори, което значи, че парламент няма да има за два месеца.

Стоянов сподели, че се надява Народното събрание да одобри предлагането на кабинета. Според него то “не е блокиране, в противен случай - това е една неприкритост, която самите партии, част от партиите пожелаха от Народното събрание ”.

Срещу това държавното управление да може да взема решения за даване на оръжие и муниции се оповестиха Българска социалистическа партия и " Възраждане ". и желаеха президентът Румен Радев да наложи несъгласие или да сезира Конституционния съд.

Депутатите от " Възраждане " с помощ от Българска социалистическа партия съумяха да съберат подписи, с цел да сезират Конституционния съд в опит да спрат даването на военна помощ на Украйна. Стоянов в сряда напомни това и сподели, че служебният кабинет ще ще изчака решението на съда.

" Има искане от украинска страна освен за разнообразни муниции, само че и искане за бронетанкова техника, за зенитно-ракетни комплекси. Няма нищо контрактувано съответно ", разяснява министърът за визитата му в Украйна през декември.

Стоянов сподели, че визитата му, за което, е обвързвано с решението на Народното събрание от 3 ноември за договаряния с разнообразни страни за възможни заместващи платформи на дарените от България.

Той добави, че това е била и задачата – да се види настояването на украинската страна, с цел да може при възможна договореност със страна съдружник, да се реши какво можем ние да предоставим и получим.

Няма публична информация какво съдържа дарението на България. Според източници на Свободна Европа, главното са зенитни установки ЗУ-23. Те са поискани от Украйна с цел да се употребяват против съветските дронове.

Предишното Народно заседание за Украйна. През май Българска социалистическа партия, която беше част от ръководството, заплаши неведнъж, че ще напусне ръководещата коалиция и блокира даването на военна помощ на Украйна.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР