Българската национална банка (БНБ) в четвъртък дизайн на българските евромонети.Новината

...
Българската национална банка (БНБ) в четвъртък дизайн на българските евромонети.Новината
Коментари Харесай

БНБ представи дизайна на българските евромонети

Българската национална банка (БНБ) в четвъртък дизайн на българските евромонети.

Новината идва, откакто в края на септември стана ясно, че. Влизането на България в еврозоната е един от целите, към които по-рано се сплотиха обединенията, които вземат участие в ръководството - ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната-Демократична България ".

Дизайнът е утвърден от Координационния съвет за подготовка на България за участие в еврозоната, както и от Управителния съвет на Българска народна банка. Двете лица на всяка монета са надлежно едно с народен дизайн и едно с европейски.

За лицето, което се избира от националните страни, има наложителни и незадължителни детайли. Първите включват обрисуване на кръг от 12 звезди, както e върху знамето на Европейски Съюз, както и изписване на кирилица на думата „ БЪЛГАРИЯ “. На българските евромонети от 2 евро ще има надпис „ БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ “.

Незадължителните детайли включват изписване на кирилица на думата „ евро “ на монетите от 1 и 2 евро, „ стотинка “ и " стотинки " на монетите от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента, както и изписване на годината на въвеждане на еврото в България - „ 2025 “.

За съществени детайли на дизайна на националната страна на българските евромонети е заимствуван дизайнът на актуалните български разменни монети:
Мадарски конник – на монети от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента;Св. Иван Рилски – на монета от 1 евро;Паисий Хилендарски – на монета от 2 евро.

" Този метод ще обезпечи последователност от сегашните към новите евромонети в България и лесната им известност, като в това време ще бъде доказана и продължена българската еднаквост посредством познатите знаци на българските монети ", пишат от Българска народна банка.

Художествените планове са направени от „ Монетен двор “ ЕАД. Дизайнът на общите лица на монетите е на Люк Люикс от Белгийския кралски монетен двор. На тях са показани изображения на Европейския съюз или на Европа, които символизират единството на Европейски Съюз.

Художествените планове следва да бъдат показани за утвърждение от страна на Европейската комисия, Съвета на Европейския съюз и страните членки от еврозоната.

По-рано, през април партия " Възраждане " ​ за образуване на референдум с въпрос " Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена публична валута в България до 2043 година? “. Парламентът го отхвърли, а " Възраждане " сезира Конституционния съд (КС).
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР