Българската народна банка утвърди в началото на март тази година

...
Българската народна банка утвърди в началото на март тази година
Коментари Харесай

Какво се случва с обслужването по кредитите, отсрочени заради COVID-19?

Българската национална банка утвърди при започване на март тази година опцията за отсрочване на вноските по заеми. Клиентите на всички търговски банки имаха право да подадат молба за отлагане на своите вноски от три до 6 месеца, стига да са били изрядни платци 90 дни обратно от 1 март 2020г. Припомням, бе гласуван и провиснал пакет от 9,3 млр. лева, от които 7 млр. лева, за ликвидна поддръжка на комерсиалните банки, означи БНР.
Мораториумът върху заплащанията към банките беше глътка въздух за доста кредитополучатели, които или останаха без работа, или имаха други финансови усложнения поради рецесията, предизвикана от ковид.

Всяка банка одобри своя рискова политика, след изключителното състояние и на база на предходния опит с рецесията от 2008 година - ограничиха се всички браншове, които през цветущото минало, бяха поотпуснали и даваха на хората да теглят заеми, смъкнаха % на финансиране.

Някои банки бяха даже с доста ниски пунктове, само че подвигнаха и своите лихви, които бяха стигнали рекордно ниски равнища за българската банкова система”, съобщи пред БНР Димитър Пенков, изпълнителен шеф на една от кредитните консултантски компании.

По думите му забележителен % от кредитополучателите (10-15%) са се възползвали от опцията за пролонгация на заплащанията, а това е довело и до непоклатимост на банките, тъй като по този метод не се е нараснал процентът неприятни заеми.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР