Българската народна банка изпълнява широк спектър от задачи по въвеждане

...
Българската народна банка изпълнява широк спектър от задачи по въвеждане
Коментари Харесай

Управителят на БНБ: Банковите сметки в лева автоматично ще се трансформират в евро

Българската национална банка извършва необятен набор от задания по въвеждане на еврото показва Димитър Радев, шеф на Българска народна банка, в обява в тримесечния бюлетин на Асоциацията на банките в България.

Поредицата от спешни тествания през последните години показва високата адаптивност и резистентност на банковия бранш в България. Това се вижда и при настоящата неустойчива макроикономическа среда, доминирана от външни фактори с висока степен на риск и неустановеност, на фона на нестабилна вътрешна политическа рамка. Показателите на банковия бранш за финансова адекватност, ликвидност и доходност не престават да надвишават междинните в Европейския съюз, изяснява Радев.

Началото на годината е време за фокусиране върху идните задания и стратегическите провокации. За банковия бранш те в огромна степен са свързани с нуждата от сполучливо завършване на процеса на присъединение на България към еврозоната.

Основен риск пред процеса на присъединение в избрания времеви небосвод е развиването на политическата обстановка в страната. Успехът на процеса допуска дейни политически съвещания с нашите външни контрагенти и огромна законодателна активност вътре в страната в границите на идващите няколко месеца. Продължаващата политическа рецесия слага под въпрос както политическите, по този начин и законодателните дейности в поддръжка на процеса на присъединение, споделя гуверньорът на Централната банка.

От позицията на Българска народна банка, подготовката за присъединението към еврозоната няма да промени рамката или оперативното действие на банковия контрол. Това произтича от посоченото събитие, че към този момент над две години България е пълновръстен член на Единния контролен механизъм (ЕНМ) след присъединението към Европейския банков съюз и установяването на тясно съдействие сред Българска народна банка и Европейската централна банка. Неразделна част от този развой беше и включването на българския лев във Валутния механизъм II през юли 2020 година

Отговорностите на Българска народна банка при  въвеждане на еврото покриват необятни сфери. Сред работните задължения попадат изборът на дизайн на българските евромонети, изтеглянето на българския лев от обращение, адаптирането на софтуера на банкоматите за работа с евро, както и даването на евро на банките, споделя Димитър Радев.

Сред тези задания задача ще бъде изборът на национална страна на бъдещите български евромонети. С оглед на напредналия етап на практическата подготовка, налице са причини (вкл. по образеца на други включили се преди нас към еврозоната страни) българските евромонети да възпроизведат дизайна на актуалните ни разменни монети. Това ще улесни известността и прехода към новите монети в България и ще обезпечи последователност в историята на българските парични знаци и одобряване на националната еднаквост посредством познатите знаци на българския лев – към този момент в мащабите на цялата еврозона и при световното разпространяване на еврото, споделя шефът на Българска народна банка. 

В деня на въвеждането на еврото ще се извърши автоматизирано превръщане на банковите сметки от лев в евро. Всички средства в лв. по настоящи, депозитни, спестовни и други сметки в банките и другите снабдители на платежни услуги ще бъдат преобразувани гратис в евро. Вследствие от автоматизираното конвертиране от лев в евро ще има промени в номиналната стойност на обезпеченията, заложени или ипотекирани в интерес на банките. 

Банките ще имат значими отговорности и при обмяната на банкноти и монети, в месеците преди въвеждане на еврото и по-късно. Например две седмици преди датата на въвеждане на еврото Българска народна банка ще стартира авансово да зарежда банките с евробанкноти и евромонети с българска национална страна. В същия интервал банките ще стартират да доставят търговците и „ Български пощи “ ЕАД с евробанкноти и евромонети с българска национална страна (без такса) – така наречен вторично авансово зареждане. 

След въвеждането на еврото, през първите 6 месеца банките (заедно с " Български пощи " ЕАД) наложително ще дават безвъзмездна обмяна на банкноти и монети от лв. в евро. След приключването на първите 6 месеца до 1 година след въвеждането на еврото банките ще бъдат задължени да  продължат да обменят банкноти и монети от лв. в евро, като към този момент ще могат да ползват такса за тази услуга. След приключване на 1 година от въвеждането на еврото услугата за обмяна на банкноти и монети от лв. в евро, още веднъж с опция за използване на такса за тази услуга, ще се дава от банките по тяхна преценка. Българска народна банка ще продължи да обменя банкноти и монети от лв. в евро гратис и безсрочно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР