Българската федерация по тенис се обърна към останалите спортни централи

...
Българската федерация по тенис се обърна към останалите спортни централи
Коментари Харесай

Тенисът призова и другите спортове да помагат на Украйна

Българската федерация по тенис се обърна към останалите спортни централи в страната да се причислят към самодейността за обезпечаване на опция украински състезатели да упражняват и да обитават у нас, до момента в който не завърши войната с Русия. Призва насочи лицето на акцията измежду тенисистите - втората ни ракета в международната класация и водач на националния тим за Купа " Дейвис " Димитър Кузманов.

" Като спорт, който е може би най-разпространен в България след футбола - с най-вече състезатели и клубове , бихме се радвали, в случай че и други федерации също последват нашия образец. Би било отлично, в случай че всички спортове съумеят да подадат ръка на украинските състезатели от своите дисциплини. Радваме се, че ние можем да бъдем този образец, тъй като е наш дълг да го създадем ", съобщи 28-годишният Кузманов, който неотдавна е част и от управлението на тениса у нас като член на УС на БФТ.

Шестима състезатели от Украйна към този момент водят подготовка в България, възползвайки се от предоставените им условия на наша територия. Това заяви отговорникът по координацията и шеф " Развитие " към БФТ Илия Атанасов.

" Днес е 15-ият ден от войната. Повече от 20 български клуба все още са дали опция за банкет на украински бежанци. Най-напред по териториален принцип реагираха сътрудниците от Североизточния район и от Черноморския район. Във Варна, Добрич и Русе първите състезатели към този момент са настанени и реализират своята активност. Тренировките за тях са безусловно безвъзмездни. Имаме данни, че в България са към този момент шест украински състезатели, които са ни потърсили. Комуникацията ни продължава и сега, тъй че чакаме тази численост единствено да нараства ", описа Атанасов.

В връзка с самодейността треньорският съвет към федерацията одобри решение, одобрено от УС, че украинските състезатели, които решат да останат по-дълго време в България, ще получат опция да вземат участие във всички шампионати от държавния календар, без да се постанова в допълнение картотекиране.

Същевременно от БФТ разкриха и част от спортния календар за 2022 година В началото на есента страната ни ще бъде хазаин на три професионални шампионата за мъже и дами от календара на интернационалната федерация (ITF) с награден фонд $15 000. Те ще се проведат в тенис комплекса на ваканционно населено място Санта Марина край Созопол, откакто през днешния ден партньортството сред двете страни беше възобновено за девета поредна година.

" Важното за нас в това партньорство е, че то ни разрешава да дадем опция на всички български състезатели да вземат участие в качествени шампионати на родна земя. Именно това е ролята на федерацията - да сътвори такива благоприятни условия. Затова благодарим доста на Санта Марина, че спомага с организацията и семейството на такова събитие ", разяснява членът на УС на федерацията Юлиян Михов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР