Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) раздаде годишните си наградиПроф. Стоян Денчев

...
Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) раздаде годишните си наградиПроф. Стоян Денчев
Коментари Харесай

Пазителите на паметта

Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) раздаде годишните си награди Проф. Стоян Денчев с приз за повсеместен принос, Пенка Караиванова - за млад библиотекар
Те са пазителите на паметта - хората, които денонощно се грижат за съхранението и предаването на познанието. Рицарите на книжнината, които придвижват информацията от предишното към бъдещето. Библиотекарите. Най-добрите от тях се събраха на стилна гала в археологическия комплекс " Антична Сердика ", с цел да получат годишните си награди за 2022 година Те се присъждат от Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА).


-->
Със събитието бе закрита
Националната библиотечна седмица
която се състоя под надслова " Устойчиви библиотеки за стабилно общество ".

Основателят и дълготраен ректор на Университета по библиотекознание и осведомителни технологии проф. Стоян Денчев  получи огромното отличие за повсеместен принос за развиването на библиотеките. Проф. Денчев издигна Държавния библиотекарски институт до влиятелен университет. Той бе два мандата ректор, а през днешния ден е опора на новия ректор проф. д.н. Ирена Петева, бидейки ръководител на Настоятелството на университета.

" За професора могат да се кажат милион неща. Ние безпределно можем да изреждаме обстоятелства и причини за неговите триумфи, достижения, резултати, приноси и така нататък ", сподели ръководителят на Българската библиотечна осведомителна асоциация доцент Анета Дончева. " Професорът е основател, подстрекател и, без пресилване споделям,
душата на висшето учебно заведение
по библиотекознание и осведомителни технологии ", разяснява тя. По думите й, стотици хора, които работят в гилдията дължат на проф. Денчев самопризнание за своята просветителна и професионална подготовка и израстване.

Този наш сакрален избор да бъдем библиотекари е заслужен за почитание поради това, че ние сме пазители на паметта на човечеството, сподели проф. Стоян Денчев.

За да се покаже приемствеността в специалността, до него застана Пенка Караиванова от библиотеката на Нов български университет (НБУ). Тя бе отличена за млад библиотекар на 2022 година Наградата й връчи заместник-министърът на труда и обществената политика Наталия Ефремова.



" Пожелавам ви да допринасяте за това да има доста ерудирани българи в България, тъй като това носи най-голямото задоволство в душите ни ", обърна се Ефремова към Караиванова. Според зам.-министъра точно библиотеките са мястото, в което
се крие божественото начало
което липсва в днешния цифров свят. Тя пожела на всички библиотеки да осветяват пътя към знанието на младежите. Грамота за " Млад библиотекар на годината " получи подгласничката в категорията Гергана Джунева от Библиотеката при Основно учебно заведение " Добри Чинтулов " във Варна.

" Програма " Развитие на човешките запаси " ще способства за развиването на чиновниците в библиотеките в цялата страна посредством благоприятни условия за образования за подготовка и придобиване на нови умения ", увери зам.-министър Наталия Ефремова. Библиотеките ще бъдат привлечени и в реализирането на плана за образования за базови и междинни цифрови умения, който ще бъде осъществен по Националния проект за възобновяване и резистентност.

Библиотекар на 2022 година стана Силвия Найденова от Централната библиотека на Българската академия на науките (БАН), а за библиотека на годината
бе отличена Градската библиотека " Пеньо Пенев "
в Димитровград.

На церемонията по награждаване участваха Искра Михайлова, член на Европейския парламент, заместник-министърът на електронното ръководство Атанас Мазнев, шефът на дирекция " Международно съдействие, европейски стратегии и районни действия " в Министерството на културата доктор Силва Хачерян, шефът на дирекция " Учебници и учебна документи " Пенка Иванова и други

Националната библиотечна седмица се провежда от ББИА в партньорство с Фондация " Глобални библиотеки - България " (ФГББ). Медийни сътрудници на акцията са Българска национална телевизия, БНР, в. " Стандарт " и онлайн медиите " Аз чета " и " Детски книги ".

Националната библиотечна седмица се организира към този момент 17 години за привличане на вниманието на законодателната, изпълнителната и локалната власт, както и на обществеността към библиотеките и техния капацитет.



Позицията на библиотечната общественост е, че достъпът до информация е належащо изискване за реализиране на всички цели за устойчивото развиване.
В международен мащаб повече от милион
публични, парламентарни, национални, университетски, научни, учебни и специфични библиотеки обезпечават информацията и уменията тя да бъде употребена от всеки. Това ги прави изключително нужни за всички в цифровия век. 

Библиотеките са освен евентуални сътрудници на държавните управления, те към този момент способстват за постигането на 17-те цели, като непрекъснато уголемяват и разнообразяват своите услуги и стратегии, сподели доцент Дончева. И акцентира: " Българските библиотеки би трябвало да бъдат почтено включени в проектите за развиване, посредством които ще се извършва Програмата 2030 на Организация на обединените нации у нас. ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР