Българската асоциация на заведенията изпрати писмо с искания за обсъждане

...
Българската асоциация на заведенията изпрати писмо с искания за обсъждане
Коментари Харесай

Заведенията искат мерки за предотвратяване на фалити

Българската асоциация на заведенията изпрати писмо с претенции за разискване на „ данъчни облекчения, разпределяне на средства за доплащане на заплати, подкрепяне за прекъсване и отлагане на заплащането на отговорностите им за налози, такси, осигуровки, наеми и кредити”. Причината за настояването е, че търпят огромни загуби поради ограниченията против разпространяването на ковид, заяви dariknews.bg.

Искането е отправено в писмо, изпратено до премиера Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов и изпълнителния шеф на Национална агенция за приходите Галя Димитрова.

Ето и цялостния текст на писмото:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ, УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ, УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА Национална агенция за приходите,

На първо място желаеме да изразим нашата благодарност към подхванатите бързи и своевременни дейности от държавните институции против разпространяването на новия ковид в страната и поддържаната висока социална осведоменост по отношение на ограниченията по определяне и попречване на болестта. Считаме, че точно Вашата невиждана обществена ангажираност към опазването на здравето на българските жители е същинската причина все още болестта към момента да е лимитирано в най-малък народен мащаб. За страдание би трябвало да признаем, че въпреки и ориентирани към цялостно изключване на всевъзможни опасности за здравето на жителите, за бизнеса тези ограничения и рекомендации имат прекомерно висока цена.

През последните дни в средствата за всеобща информация съвсем непрестанно се излъчват и тиражират изказвания на публични представители на властта, с които се приканват хората да заобикалят събирането на закрити места като мярка против разпространяването на новия ковид COVID-19.

Макар да имаме вяра, че не е преднамерено целено, това се оказа изцяло задоволително, с цел да провокира всеобщ отлив на клиентите от заведенията за хранене и забавление и да изправи пред фалит цялостен един отрасъл, даващ работа на хиляди българи, който досега успяваше някак да оцелее, макар всички стопански разтърсвания и законодателни опити през последните години.

Какво обаче можем да сторим ние и беше ли помислено за нашия отрасъл при всички тези обществени изявления? Какво ще се случи със заплатите и осигуровките на хилядите наши чиновници, когато нямаме доходи, с които да ги заплатим? С какви средства ще платим наемите на обектите си и отговорностите към нашите снабдители? Крайно време е да се осъзнае, че всички тези рестрикции слагат бизнеса ни в сериозна обстановка, която напълно скоро ще ескалира и рефлектира освен върху нашия отрасъл, само че също върху заетостта и приходите на хилядите работещи при нас и препитанието на техните фамилии.

На всички ни е добре известно в каква рискова обстановка е подложен целият свят. Настоящата рецесия е невиждана в международен мащаб и слага всички ни пред съществено тестване - Вас като държавници, които би трябвало да опазят живота и здравето на нацията, а всички нас – работодатели, търговци, притежатели на бизнес, родители, жители и хора слага в извънредно сериозна обстановка, поставяща под съществено подозрение оцеляването на бизнеса ни, запазването на работните места, орисите на хиляди хора и техните фамилии.

Знаем, че в сходна обстановка определянето на цели е мъчно и даже невероятно. Подхождаме с схващане и към подхванатите от Вас дейности по отношение на налагането на възбрана за скупчване на хора за неразпространение на болестта. Необходимо е обаче да се разбере, че цялата тази активност и всички тези изказвания са голям камшик върху бизнеса на България, и ще доведат до голяма криза, всеобщи банкрути, заличаване на бизнеси и голям брой човешки драми. Без клиенти активността ни не може да носи доходи, само че в това време отговорностите ни като работодатели, наематели и търговци остават без ни най-малка смяна – продължаваме да изискуем заплати, осигуровки, наеми, заплащания към снабдители, а всяко едно просрочване ни обременява в допълнение с лихви и неустойки. Законът не се интересува от това, че активността ни е парализирана заради напълно независещи от нас аргументи дължащи се напълно на подхванатите държавни ограничения против разпространяване на болестта.

Освен че не е заслужено и редно ние да понесем цялата икономическата тежест и негативи от обстановката, това също по този начин е и невероятно. Вярваме, че държавните органи разполагат с нужния експертен потенциал, който схваща пазарните действителности и би следвало да е наясно, че няма да издържим още дълго. Липсата на доходи напълно скоро ще докара до всеобщи банкрути и верижна реакция със съществени обществени последствия, която неизбежно ще повлече и други браншове в стопанската система, в случай че не се подхващат незабавни дейности от страна на Държавата за налагане на мораториум върху заплащането на наеми, налози, осигуровки, заеми и всички други настоящи парични отговорности от предприятията в сектора ни до отпадане на актуалната изключителна обстановка обвързвана с разпространяване на ковид COVID-19 на територията на България.

Подобни ограничения, целящи отбрана и запазване на бизнеса и фамилиите, към този момент са подхванати в други европейски страни, наранени от болестта, които всекидневно сме привикнали да сочим за добър образец и да черпим опит от тях. В Италия към този момент е подхванато понижаване на налозите и данъчен заем за компании, отчитащи 25% спад на приходите, прекъсване на ипотечните заплащания на семействата, мораториум върху вноски по заеми за компании и семейства, както и разпределяне на средства за доплащане на заплати за служащи, изправени пред съкращения. В Англия също са понижени бизнес цените за заведения за хранене и е отсрочено заплащането на дължимите налози.

Ето за какво през днешния ден се обръщаме се към Вас с зов да бъдат подхванати незабавни дейности за установяване на настоящата обстановка с ковид COVID-19 като форсмажорна и изключителна, поставяща ни в състояние на справедлива неспособност да изпълняваме отговорностите си към нашите контрагенти и Държавата, както и да се регламентират по нормативен ред комерсиалните взаимоотношения във връзка с невъзможността ни за осъществяване на заплащанията - в това число като се плануват данъчни облекчения, разпределяне на средства за доплащане на заплати, подкрепяне за прекъсване и отлагане на заплащането на отговорностите ни за налози, такси, осигуровки, наеми и заеми до отпадане на обуславящата епидемиологична конюнктура.

В случай че не бъдат подхванати препоръчаните ограничения, предприятията от сектора ни неизбежно ще се изпаднат несъстоятелност, като всевъзможни правосъдни каузи за събиране на тези отговорностите ще бъдат безрезултатни заради липса на доходи и имущество, от което да се удовлетворят кредиторите. Освен всичко друго, това ще докара до верижна задлъжнялост и стопански колапс с извънредно отрицателно обществено отражение, съкращения на хиляди работни места и липса на доходи във фиска.
С цел попречване на този отрицателен процес на събитията, предлагаме да бъде образувана работна група с присъединяване на наши представители за разработване на нормативна уредба по отношение на направените от нас оферти.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР