Българската агенция по безопасност на храните започва засилени проверки на

...
Българската агенция по безопасност на храните започва засилени проверки на
Коментари Харесай

БАБХ проверява каква риба ни продават за Никулден

Българската организация по сигурност на храните стартира засилени инспекции на предлаганата риба преди Никулден.

От през днешния ден ще се инспектират обекти за развъждане на аквакултури, за произвеждане и търговия с риба и рибни артикули, заведения за публично хранене, хранилища, пазари и тържища в цялата страна.

Проверяващите ще наблюдават за документите за генезис на рибата, спазването на периодите и изискванията на предпазване, вярното етикетиране, регистрацията на обектите, както и сходството на сградовия фонд и оборудването със законодателството за храните.

Особено внимание ще се обърне на случаи на продажбата на риба и рибни артикули на нерегламентирани места и от нерегистрирани търговци. Целта е да се подсигурява здравето на потребителите и сигурността на храните.

От Агенцията по храните поучават потребителите по какъв начин да разпознаят прясната риба.

Върху повърхността й би трябвало има доста тъничък пласт слуз. Ако слузта е изобилна, а пластът - компактен, това значи, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите би трябвало да са блестящи, компактно залепени за тялото. Хрилете би трябвало да са с розово-червен цвят. Очите би трябвало да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината би трябвало да изчезне бързо.

БАБХ приканва хората да купуват риба от регистрирани обекти, с цел да не се излагат на риск.

При подозрения за нередности могат да се подават сигнали онлайн през уеб страницата на Агенцията или на телефон 0700 122 99.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР