Българската агенция по безопасност на храните предприема превантивни мерки за

...
Българската агенция по безопасност на храните предприема превантивни мерки за
Коментари Харесай

Агенцията по храните започва проверки по птицефермите

Българската организация по сигурност на храните подхваща превантивни ограничения за недопускане на замърсяване на птицефермите с фипронил. Ветеринарномедицински препарати, съдържащи веществото не са позволени за приложимост при продуктивни животни, в това число и кокошки носачки. Контролните органи, в съгласие с браншовите асоциации на птицевъдите, ще правят инспекции на всички птицефермите за кокошки носачки в страната за съществуване и приложимост на неразрешеното вещество. Ще бъдат вземани и проби за лабораторни разбори.

Мерките се подхващат превантивно и са за да се предотврати замърсяване на българските яйца с фипронил, с цел да бъдат предпазени потребителите от възможни здравни опасности, а самите производители - от възможна рецесия на българския пазар.

Във връзка с получената в България пратка яйчен жълтък на прахуляк, нечист с фипронил яйца, Българската организация по сигурност на храните досега откри, че 500 кг от продукта са доставени в един търговски склад и са разпознати компаниите, до които е дистрибутиран. Установено е, че пратката е доставена до две индустриални предприятия на територията на страната. Налични и възбранени са съвсем 64 кг яйчен жълтък на прахуляк, който ще бъде ориентиран за заличаване.

Продължава осъществяването на инспекции и във връзка с употребяваното количество яйчен артикул и разпространяването на храните, в които е вложен. До този миг е установено, че яйчния жълтък на прахуляк е вложен в доста минимални количества (от 0,9 до 2,9%) при производството на над 25 тона сладолед, сладоледени торти и към 9 тона майонеза. На компаниите производители са връчени наставления за неотложно прекъсване на реализацията и изтеглянето от пазара на наличните партиди с вложен яйчен жълтък на прахуляк. В момента съвсем всички публикувани в комерсиалната мрежа количества са изтеглени. Предстои осъществяването на лабораторен разбор на партидите и до излизането на резултатите всички възбранени храни ще са под формален надзор.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР