Българска православна църква отбелязва днес Деня наСвети преподобни Иван Рилски

...
Българска православна църква отбелязва днес Деня наСвети преподобни Иван Рилски
Коментари Харесай

Музеят на минното дело е единствен по рода си на Балканския полуостров

Българска православна черква отбелязва през днешния ден Деня на Свети преподобни Иван Рилски - български свещеник, най-великият български светец и аскет, небесен покровител и настойник на българския народ. Той е патрон и създател на най-големия ставропигиален манастир (манастир или черква, които са под директната пълномощия на висшата църковна власт в една страна, в България - Светия синод. ) в България - Рилския, патронът на българските будители, още приживе именуван земен ангел и небесен гражданин.

През 1995 година по самодейност на Българския лекарски съюз денят на св. Иван Рилски - 19 октомври, става и ден на българския доктор . Денят се празнува също като празникът на миньорите и на Софийската духовна семинария .

19 октомври също по този начин е и Ден на град Перник . Тук се намира и Музеят на минното дело - основан през 1986 година. Той е част от подземна минна изложба, в която сред 1891 и 1966 година са се добивали кафяви въглища. Музеят е уникален на Балканския полуостров.

Открит на 26 август 1986 година. Разположен е в непокътнатите галерии на първия български рудник "Старите рудници ", който е открит през 1891 година. В него се добиват кафяви въглища до 1966 година, когато залежите му са изчерпани и е закрит. През 80-те години на предишния век по сходство на солната мина "Величка " в Полша, се взима решение да се направи музей на минното дело в Перник. Музеят се обитава в две минни галерии с дължина 630 м, в които са показани към 30 експозиции, представящи развиването на минното дело в България. Чрез достоверни експонати се наблюдава развиването на техниката за рандеман на въглища. Представени са разнообразни уреди за подсилване и осветяване. Проследява се развиването на транспортната техника – локомотиви и пътнически вагонетки.

В музея има мултимедийна зала, в която се вършат мултимедийни презентации и се показва първият документален филм за Перник. От 2012 година е подложен иконостас на Св. Иван Рилски - небесен настойник на миньорите.

До входа на музея е непокътнато вкаменено дърво на повече от 50 млн. години. То е наречено " дърво на щастието ". При влизане в мината миньорите са го докосвали за благополучие.

Музеят на минното дело от 2013 година е част от 100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз. В листата е под № 39. В музея се влиза с екскурзовод при съществуването на група не повече от 20 индивида. Обиколката е с дълготрайност към 40 минути, като е наложително слагането на каски, които се раздават при влизане. За по-добър комфорт на посетителите е належащо съществуването на връхна дреха, заради непрекъснатата ниска температура в галериите, която е малко над 0 oC.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР