Българска академия на науките ще настоява за промяна в Закона

...
Българска академия на науките ще настоява за промяна в Закона
Коментари Харесай

БАН праща бюджета в Конституционния съд

Българска академия на науките ще упорства за смяна в Закона за Бюджет 2019 година

Това стана ясно на конференция във връзка импортирания за разглеждане в Народно събрание проектобюджет и в частност текстовете, които се отнасят за Българска академия на науките. Според управлението на Академията, параграфите са юридическо неразбирателство. Председателят на Общото заседание на Българска академия на науките проф. Славчева акцентира, че проблемите произтичат от финансовата страна и от загубата на доверие сред управителните органи на Българска академия на науките, учените и страната в лицето на Народно събрание и държавното управление.

Казусът с Национален институт по метеорология и хидрология е първият подобен в историята на Българска академия на науките.

Общото заседание на Българска академия на науките, управителният съвет и събранието на учените и член-кореспондентите са провели взаимно съвещание, което е приключило с безапелационна обща позиция и писмо до министър-председателя Борисов и съответните отраслови министри.

Изразихме своята голяма изненада, своето мощно оскърбление от това, че реализирани договорености, писмени и устно изразени, бяха жестоко нарушени ", съобщи проф. Славчева.

По думите й, параграфи от преходните и заключителните разпореждания от Закона за държавния бюджет са незаконни и нарушаващи автономията на Българска академия на науките. В параграф 1 от преходните и заключителните разпореждания написа, че Институтът по метеорология и хидрология излиза от Българска академия на науките, а в 3 параграф, че архивите и имуществото минава към МОН.

" Доверието, което беше построено с доста старания, беше разрушено ", разяснява проф. Славчева.

" Отделянето на Национален институт по метеорология и хидрология трябваше да стане съгласно нашите правила, а не със законови разпореждания и нормативни актове. Не могат да го създадат със Закона за държавния бюджет ", посочи акад. Ревалски. В подписаното съглашение дружно с Профсъюза към КНСБ и министъра на образованието написа, че тези въпроси ще се решат на Общо заседание.

Славчева акцентира и че се обмисля даже и Конституционният съд да бъде сезиран.. Изпратени са писма и до ръководителя на Народно събрание Цвета Караянчева и парламентарната правна комисия.

Акад. Ревалски акцентира, че Българска академия на науките е провела няколко срещи с Борисов и министъра на образованието и науката Красимир Вълчев по отношение на метода на финансиране.

Предоставени са спомагателни 15 млн. лева, които значително подкрепят бюджета. " Имаше договорености да се дефинира най-малък състав от Българска академия на науките и да се одобряват правила, съгласно които възнагражденията да са обвързани със междинната работна заплата ", разяснява ученият.

" Ние направихме от наша страна редица отстъпки за Национален институт по метеорология и хидрология да остане в структурата на Българска академия на науките ", посочи той.

Ревалски напомни и апелът на Борисов държавното управление да не се намесва, а да бъде реализиран консенсус според разпоредбите на Академията. Основната цел е да няма механично вадене на институт дружно с хората и с имуществото.

Въпросите ще бъдат препоръчани за обсъждане на Общо заседание, означи учен Ревалски.

" Имаме предпочитание този проблем да бъде решен, тъй като продължава към този момент 5 месеца ", уточни той.

Учените, съгласно него, са хора, които се занимават с просвета и не желаят да принадлежат към бюрократична организация. В желанието си Българска академия на науките да резервира научната тема в региона на климата, атмосферата и водите, бе взето решение за основаване на ново научно звено, без да се резервира името Национален институт по метеорология и хидрология.

Институтът, който ще бъде отвън рамките на Академията, би трябвало да бъде член на интернационалните организации, от които се получават бази данни. " Тогава стартирахме процедурата по основаване на звеното и идващото, което преглеждахме, е в съглашението сред Национален институт по метеорология и хидрология, Българска академия на науките, министър Красимир Вълчев и синдикати.

Българска академия на науките подсигурява безпрепятствената работа на Национален институт по метеорология и хидрология до отделянето на Института, а Общото заседание дава за период от 4 години цялото имущество, което се употребява за оперативна активност, а за научната активност се основава работна група, което ще реши по какъв начин научната конструкция да бъде поделена. " Нашата отговорност е до края на годината всичките задължения да бъдат изпълнени, тъй че от 1 януари Национален институт по метеорология и хидрология да има обособен бюджет с принципал МОН ", припомниха от Българска академия на науките.

Разпределението на бюджета не може да стане с едно общо заседание, по тази причина и поставеният в съглашението от септември период е от 4 години.

До момента от министъра на образованието и науката няма отговор по проблема.

От Българска академия на науките увериха, че съблюдават прецизно всички процедури.

В проектобюджета е понижена дотацията от 98 на 94,112 млн. лв.. За частта заплащане Българска академия на науките получава 10% нарастване. " Успяхме да убедим министерски съвет, когато през 2008 бюджетът беше сгънат с 40%, от този момент получаваме добавки, свързани с минимална заплата и все пак сме редовно недофинансирани ", разяснява акад. Ревалски. " По отношение на учените ми се искаше да има предпочитано финансиране ", съобщи акад. Ревалски. Ако останат сътрудници в Българска академия на науките от Национален институт по метеорология и хидрология, ще се дефинира обособен бюджет взаимно с министър Вълчев, означи ученият.

Като крайни ограничения за отпадане на противоречивите параграфи от Българска академия на науките заплашват и с по-остри форми на митинг, в това число улични митинги и събрания навън.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР