Българска агенция по безопасност на храните извършва засилени проверки на

...
Българска агенция по безопасност на храните извършва засилени проверки на
Коментари Харесай

Агенцията по храните засилва проверките по магазини и заведения преди Никулден

Българска организация по сигурност на храните прави засилени инспекции на обекти за произвеждане и търговия с риба и рибни артикули, хранилища за търговия на едро, заведения за публично хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и тържища които се предлага риба и рибни артикули в цялата страна. Тематичните инспекции са свързани с Никулден и засиленото предложение и търсене на храни за празника и се правят взаимно с Изпълнителна организация по риболовство и аквакултури и Комисия за отбрана на потребителите. Целта е да се подсигурява сигурността на храните и да се предотврати всеки опит на недобросъвестни търговци за злоупотреби.

При инспекциите инспекторите ще наблюдават за регистрацията на обектите, съществуване на документи за генезис и сигурност на рибата, съблюдаване на периоди и условия на предпазване, сходство с условията за етикетиране сходство на сградов фонд и съоръжение с настоящото законодателство в региона на храните, съществуване на системи за ръководство сигурността на храните или процедури учредени на тях и други.

През 2016 година при изключителни инспекции за Никулден са издадени 20 наставления и са формирани 4 Акта за определяне на административно нарушаване. Общото количество на бракуваната риба е 255 кг.

Съвет към потребителите при закупуване на прясна риба:
Върху повърхността на прясната риба има доста тъничък пласт слуз, в случай че слузта е изобилна, а пластът компактен, това значи, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите на рибата би трябвало да са блестящи, компактно залепени за тялото. Не би трябвало да има разкъсвания. Хрилете би трябвало да са с розово-червен цвят. Очите би трябвало да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината би трябвало да изчезне бързо.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР