Българска агенция по безопасност на храните /БАБХ/ потвърди ново огнище

...
Българска агенция по безопасност на храните /БАБХ/ потвърди ново огнище
Коментари Харесай

Пет области пламнаха от чумата по свинете

Българска организация по сигурност на храните /БАБХ/ удостовери ново огнище на африканска чума при домашни прасета. Заболяването е намерено в животновъден обект в село Зидарово, община Созопол. С този случай засегнатите области в страната стават пет - Бургас, Добрич, Варна, Свищов и Плевен. Съмнения за заболели животни има и в Силистренско, само че към този момент публично удостоверение няма.

Както " Марица " писа, африканската чума е мощно заразно вирусно заболяване при свинете. Някои варианти на вируса провокират тежко протичане на болестния развой с висока смъртност. Наредбите на БАБХ плануват при открито заболяване неотложно да се вкара трикилометрова защитна зона към инфектирания обект и 10-километрова надзорна зона.

Над 100 свине бяха евтаназирани в Бургаско поради африканската чума. Преди това стопани и чиновници на Агенцията по храните влязоха в конфликт.

Семейството и съседи на притежателя на фермата Вълчо Димитров се пробваха да попречат на ветеринарите да влязат в обекта, само че в последна сметка склониха. Въпросната свинеферма не е записана, а съгласно стопанина не са взимани проби.

От Министерство на земеделието оповестиха, че се отпуска финансов запас в размер на 30 000 лева по скица „ de minimis “ за подкрепяне на стопаните, отглеждащи прасета за лични потребности, чиито животни са унищожени от болестта африканска чума по свинете през 2019 година

Средствата ще се дават на притежателите на унищожени животни в трикилометровата защитна зона. Помощта ще се изплаща на тези стопани, чиито животни са включени в направен от БАБХ лист. Мярката се постанова, защото стопаните са отглеждали унищожените животни само за персонална консумация и свинете не са имали наложителната самостоятелна идентификация. От БАБХ обаче предизвестиха, че стопани на нерегистрирани ферми няма да получат компенсации за умъртвени животни.

Предстои Държавна фирма „ Земеделие ” взаимно с Министерството на земеделието, храните и горите да изготви инструкции за даване на помощта, както и да дефинира периодите за банкет на заявки.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР