Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) е наложила общо

...
Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) е наложила общо
Коментари Харесай

81 санкции за овладяване популацията на безстопанствените кучета

Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) е наложила общо 81 административни наказания на общини за несъблюдение на стратегиите за преодоляване популацията на безстопанствените кучета през 2020 година. Нарушенията са установени в хода на осъществените общо 411 инспекции от инспекторите на ОДБХ в общините и в приютите за кучета.

Съгласно Закона за отбрана на животните (ЗЗЖ) и наредбите на Закона за ветеринарномедицинската активност (ЗВД), всички общини в Република България имат задължението да изготвят и извършват стратегии, с които се цели понижаване популацията на скитащите кучета. Все повече общини одобряват свои стратегии, като през 2020 година единствено 9 не са изпълнили това си обвързване.

Две от тях са изготвили и приели стратегии за преодоляване популацията на безстопанствените кучета при започване на 2021 година. През предходната година, единствено в приютите, са осъществени 233 инспекции – планови и по сигнали на жители. Най-честите установени нарушавания са за пропуски във воденето на документите, липса на подписани контракти за ветеринарномедицинско обслужване на приюта, според законодателството, и липса на документи на личния състав за приключен курс по „ Защита и хуманно отношение към животните в приюти “.

Към 25.05.2021 година записаните приюти в страната са 58 приюта, от тях два са с краткотрайно прекратена активност – един в град Кърджали и един в с. Доктор Йосифово, обл. Монтана. Предстои вписването в обществения указател на приютите в България, наличен на уеб страницата на БАБХ, на един нов обект. За интервала 01.01.2020 – 25.05.2021 година БАБХ е издала общо 42 наставления и 4 акта на кметове на обитаеми места за несъблюдение на служебните им отговорности по линия на хуманното отношение към животните, произлизащи от ЗВД и ЗЗЖ.

В това число попадат нарушавания и неспазване на отбрана и хуманно отношение както към кучета, по този начин и към други животни, в това число селскостопански. Във връзка с откритите несъответствия на ЗВД и ЗЗЖ от общините през 2020 година са извършени две срещи сред БАБХ и представители на Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ). Дискутирани са редица въпроси, свързани с преодоляване популациите на безстопанствени животни, както и други проблеми, пред които се изправят институциите и методите за тяхното разрешаване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР