България вече има редовно правителство и парламент с ясно мнозинство.

...
България вече има редовно правителство и парламент с ясно мнозинство.
Коментари Харесай

Новото правителство: веднага в огъня

България към този момент има постоянно държавно управление и парламент с ясно болшинство. ГЕРБ и Движение за права и свободи към този момент наподобяват изолирани от властта. Това основава исторически късмет за внезапно ускоряване към нормалността.
Сто дни. Толкова време успокоение желаеха първите български държавни управления след 1989, с цел да се срещнат с властта и да покажат на какво са способни. Днес тази традиция от XX век наподобява изцяло забравена. Избраното публично тази седмица държавно управление с министър председател Кирил Петков нямаше даже и 100 часа успокоение. Буквално в деня откакто новите министри влязоха в офисите си, върху кабинета и подкрепилата го коалиция се стовариха първите рецесии.

И двете бяха ненапълно предстоящи и свързани най-много със положението на енергетиката. Регулаторът в този бранш - КЕВР, разгласи, че ще усили цените на тока и парното от началото на януари 2022, т.е. след две седмици. Това беше признато надали не за провокация от новия министър председател и най-малко още един съдружен сътрудник - Българска социалистическа партия. Буквално часове преди решението на регулатора Корнелия Нинова беше дала обещание обществено, че цените на тока няма да бъдат увеличени при започване на януари. Така наред с цветята и иконите за встъпването си във властта новото държавно управление получи и изцяло приключена енергийна рецесия. (.)

Това не е и първата тематика, в която кабинетът на Кирил Петков и обединението зад него би трябвало бързо да влезе. Няколко дни по-рано Европейската комисия върна бележките си по оферти от служебното държавно управление проект на България по какъв начин да влага парите за възобновяване от коронавирус рецесията. Основната част в рецензиите отново са свързани с енергетиката. Там също ще са нужни относително бързи дейности, тъй че плануваните евросредства да тръгнат към България. (.)
Реклама
Тези два пожара заглушиха изцяло избирането на новото държавно управление, макар че от него могат да бъдат направени най-малко четири значими извода:

България към този момент има постоянно ръководство - с излъчено от Народното събрание държавно управление. И това е значимо събитие. В последните близо осем месеца страната се управляваше от краткотрайни кабинети, което сътвори проблеми. Липсата на дълъг небосвод пред тях свеждаше работата им единствено до в най-хубавия случай краткотрайно потушаване на настоящи рецесии, без насърчаване на дълготрайни политики. Липсата на парламент (или ясно болшинство в двете къси издания) блокираше в допълнение опцията за по-сериозни дейности на служебните държавни управления. Коалицията, избрала новия кабинет, е постоянна. При гласуването в Народното събрание държавното управление получи 134 гласа, което е много удобно болшинство. На пръв взор партиите в него са доста разнородни, само че сега ползите им се сглобяват по този начин, че споровете сред тях ще бъдат решавани посредством обединението, а не посредством развалянето й. Никой от тях няма интерес от нови избори скоро. Никой не може да каже дали това държавно управление ще издържи цялостен мандат, само че и надали животът му ще бъде толкоз къс, колкото сега се желае на съперниците му. ГЕРБ и Движение за права и свободи на стадия наподобяват изолирани от властта. За ГЕРБ това не се е случвало от 2014 година, а за Движение за права и свободи - от 2001 година насам. Дали и по какъв начин те ще се борят да запазят ползите си в преодоляването на обществени активи - дали няма да пробият през някой от съдружните сътрудници, ще се види в идващите седмици и месеци. Комбинацията от тези условия значи и нещо друго значимо - това държавно управление и обединението зад него имат исторически късмет да реализират по-дълбока смяна. Намаляване на корупцията, правосъдна промяна и модернизиране на процесите в държавната администрация - даже единствено тези поръчки да бъдат изпълнени, през идващите месеци България има опция да получи съществено ускоряване към нормалността. Това обаче е единствено опция - с цел да се случи, би трябвало да се работи, и то доста. Отпускането по течението ще докара единствено до отиграване на настоящите рецесии. Този филм към този момент го даваха. Публиката желае друго.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР