България вече е изразила готовност да бъде домакин на COP29.

...
България вече е изразила готовност да бъде домакин на COP29.
Коментари Харесай

България готова да бъде домакин на COP29

България към този момент е изразила подготвеност да бъде хазаин на COP29. Това стана ясно от изказването на президента Румен Раден по време на 27-ата Конференция на страните по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации по изменение на климата. 

" COP 27 се организира в трагично време, белязано от влошена среда за сигурност и засилени геополитически провокации, провокирани от войната в Украйна, тежки енергийни, стопански и обществени рецесии. Не бива обаче да разрешаваме всички тези рецесии да провалят общата ни решителност да се борим с изменението на климата, изключително като се имат поради многото скорошни невиждани климатични бедствия. Най-надеждните научни източници ясно демонстрират, че устойчивото на климатичните промени развиване е изложено на риск при сегашните равнища на световно стопляне ", съобщи българският президент. 

Радев изказа благодарност на президента Абдел Фатах ел-Сиси за отличната организация и гостолюбие, както и на президента Самех Шукри за градивния разговор на конференцията. 

" Трябва да обединим напъните си и да използваме времето, с което към момента разполагаме, с цел да предотвратим най-лошите последици от изменението на климата. Изменението на климата е световна опасност и може да бъде преодоляно единствено посредством световен отговор. България е твърдо ангажирана с задачите на Парижкото съглашение. Моята страна ще реализира взаимно с останалите страни - членки на Европейски Съюз, задачата за климатична индиферентност до 2050 година ", сподели Радев. 

Той уточни, че излъчванията на парникови газове в България през 2020 година са намалели с 57% спрямо базовата година. " Преизпълнихме националната си цел за дял на силата от възобновими източници в брутното извънредно ползване на сила със 7%, като през 2020 година този дял ще бъде 23%. Диверсификацията на енергийните доставки е от решаващо значение и моята страна към този момент ускори напъните си за обезпечаване на по-добра междусистемна съгласуваност със прилежащите страни. Междусистемната газова връзка Гърция-България (ICGB), открита на 1 октомври тази година, доста ускорява сигурността на доставките на газ освен за България, само че и за целия район на Югоизточна Европа и отвън него. Осигуряването на обективен преход включва усъвършенствани технологии и систематични нововъведения във всички браншове ", добави българският президент. 

Радев уточни още, че България ще продължи да развива и да разчита на възобновимата сила, зелените водородни решения и енергоспестяващите и съхраняващите сила технологии. 

" Засилената световна упоритост за намаляване на последствията от изменението на климата не е задоволителна. Работната стратегия за намаляване на последствията от изменението на климата е инструмент за превъзмогване както на дефицита на упоритости, по този начин и на дефицита на осъществяване посредством засилени дейности от страна на всички заинтригувани страни, преразглеждане и прекосяване към цели за цялата стопанска система. Необходимо е да разтеглим и укрепим програмата за акомодация, а работната стратегия от Глазгоу-Шарм-ел-Шейх по световната цел за акомодация ще ни разреши да създадем това ", сподели още Радев. 

По думите му, преходът към ресурсно ефикасна, екологична и нисковъглеродна стопанска система изисква доста взаимоотношение сред политиките, вложенията, науката и обществения бранш. Общата промяна е допустима единствено с присъединяване на частния и финансовия бранш и се чака да даде значима опция за стабилно развиване. 

" И най-после, като се има поради задължението ни за прогрес в дневния ред в региона на климата в нашия район и отвън него, България към този момент изрази подготвеност да бъде хазаин на COP29. Ще се обърнем към нашите сътрудници, с цел да оформим стимулирано предложение по отношение на това ", добави Румен Радев. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР