България ще разполага с над 880 млн. евро по Програмата

...
България ще разполага с над 880 млн. евро по Програмата
Коментари Харесай

България ще разполага с 880 млн. евро по програмата за селските райони

България ще разполага с над 880 млн. евро по Програмата за развиване на селските региони през идващите две години. Това стана допустимо откакто Европейският парламент утвърди дефинитивно Преходния правилник. Той е оповестен в днешния брой на Официалния вестник на Европейски Съюз, заяви българското министерство на земеделието.

През идващите 2 години държавите-членки ще не престават да ползват актуалните правила на Общата селскостопанска политика във връзка с директните заплащания и ограниченията по Програмата за развиване на селските региони. По този метод няма да има спиране на заплащанията към земеделските стопани, до момента в който влязат в действие новите регламенти.

През целия временен интервал, държавите-членки ще имат опция да финансират своите удължени Програми за развиване на селските региони със съответните бюджетни средства за 2021 година и 2022 година За България тези средства са в размер на над 680 млн. евро, които могат да бъдат употребявани посредством капиталовите и обезщетителни ограничения по ПРСР в поддръжка на земеделските стопани.

"Част от средствата ще бъдат заделени за застраховане на към този момент поети задължения по размер 11 "Биологично земеделие " по ПРСР 2014-2020 година Освен това ще бъдат предопределени средства и за вдишване на нови задължения по мярката, защото биологичното земеделие е измежду водещите цели за страната ни. Българското земеделие ще получи и спомагателни 200 млн. евро повече посредством осъществяването на разнообразни ограничения по ПРСР. Такава опция дава инструментът “Следващо потомство ЕС”, който е част от Плана за възобновяване на Европейски Съюз от рецесията, провокирана от COVID-19. ", показват от агроминистерството.

Уточнява се също, че през преходния интервал ще продължи използването и на схемите за преходна национална помощ, като се резервират същите параметри и условия за подкрепяне, прилагани през 2020 година. Общият размер на преходната национална помощ, който може да бъде възложен на земеделските стопани във всеки един от секторите се резервира на равнището от 2020 година, без понижение на бюджета през двугодишния временен интервал.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР