България ще предостави възможност на Гърция да използва част от

...
България ще предостави възможност на Гърция да използва част от
Коментари Харесай

Съхранение срещу слотове за втечнен газ: нова газова сделка, този път с Гърция

България ще даде опция на Гърция да употребява част от газохранилището в Чирен, а южната ни съседка ще разреши на български компании да употребяват слотове за разтоварване на полутечен природен газ на съществуващите терминали там. Такава нова газова договорка се планува в два меморандума за енергийно съдействие сред двете страни, които бяха признати през днешния ден на съвещание на Министерския съвет. Освен това - двете държавни управления стартират да изследват опцията за създаване на нефтопровод по към този момент известното трасе Бургас - Александруполис, само че наопаки - от Александруполис към Бургас. 

На процедура газовата договорка е осъществяване на европейски механизъм, който споделя, че страни, които нямат свои газохранилища би трябвало да могат да употребяват тези на своите съседки. В случая страната със свое газохранилище е България. След подписването на меморандумите, гръцки компании, ръководени от локалната ДЕСФА, могат да получат достъп до Чирен като се записват като консуматори на българската газопреносна система. Максималният размер, който ще могат да нагнетяват е еднакъв на 0,7 ТВтч. 

В същото време българските компании ще могат да употребяват слотовете в гръцките терминали за разтоварване и регазификация на полутечен природен газ в размер на 2 ТВтч. 

Споразуменията ще важат - към този момент - за 12 месеца. 

Що се отнася до нефтопровода, то припомняме, че първи сходна концепция изрече преди време президентът Румен Радев. Идеята е да се даде опция на " Лукойл " да внася нефт, друг от съветския и по разнообразни пътища. Този меморандум обаче допуска  единствено основаването на условия за изследвания на опциите и не подсигурява договорка. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР