България ще получи ресор “Образование и култура” в новата Европейска

...
България ще получи ресор “Образование и култура” в новата Европейска
Коментари Харесай

България получава ресор Образование и култура в новата ЕК

България ще получи сектор “Образование и култура” в новата Европейска комисия. Това заяви Нова телевизия като се базира на свои източници в Брюксел.

Според изтеклата информация новата Европейска комисия ще има двама изпълнителни заместител председатели- Франс Тимермас със специфичен бранш “Климат” и Маргрете Вестагер с “Дигиталиазация”. Предвижда се за комисар по защита да бъде определен някогашният представител на комисията - Маргаритис Схинас от Гърция.

За Върховенството на закона предстоящо е посочена чешката комисарка Вера Юрова, а Румъния получава сектор “Транспорт”. Ресорът “Земеделие” отива при поляците, а трите топ ресора – “Конкуренция”, “Икономика” и “Търговия” надлежно се разпределят сред Франция, Финландия и Ирландия. Политическите сили са разпределени в новия състав на комисията по следния метод: социалистите с 10 комисари, девет комисари и ръководител на Европейска комисия за ЕНП и пет за " Обнови Европа ", които са някогашните либерали.

Българският претендент за еврокомисар е Мария Габриел. В предходния състав на Европейска комисия тя отговаряше за цифровата стопанска система и общество. В края на август се появиха информации, че българия упорства за сектор “Земеделие “, само че те бяха опровергани от премиера Бойко Борисов, съгласно който там всичко е авансово ясно и разпределено. По думите му страната ни желае съвременен сектор като “Високи технологии и киберсигурност “.

Новата комисия би трябвало да стартира работа на 1 ноември, в случай че чуванията на номинираните комисари в Европарламента мине сполучливо. Комисарите ще бъдат препитвани от отрасловите комисии в Екологичен потенциал при започване на октомври.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР