България ще получи над 480 млн. евро по плана RePowerEU,

...
България ще получи над 480 млн. евро по плана RePowerEU,
Коментари Харесай

България ще получи над 480 млн. евро по плана REPowerEU за енергиен преход

България ще получи над 480 млн. евро по проекта RePowerEU, обвързван с енергийния преход на страните от Европа. Това стана ясно по време на теоретичен конгрес за енергийната промяна, който се организира в Университета за национално и международно стопанство.

Събитието беше намерено от министъра на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов.

„ Изминалата една година ни сподели какъв брой значима е тематиката за построяването на енергийни мощности от ново потомство, които поетапно да заменят въглеродно интензивните такива “, уточни Стоянов.

По думите му, войната в Украйна е задала нов дневен ред пред Европа, който постанова бързи решения за нейната енергийна сигурност, които рефлектират директно на стопанската система. „ В последните месеци доказахме, че можем за няколко дни да взимаме решения, които са били отлагани с години “, акцентира министърът.

REPowerEU дава спомагателна опция българската промишленост да се декарбонизира, да понижи разноските за сила и да разшири своя дял в стопанската система “, посочи Стоянов. Допълни, че Планът ще подкрепи дребните и междинни предприятия, които са подложени на максимален напън от високите цени на енергоресурсите.

За финансиране на вложенията и промените в целия проект на Европейската комисия REPowerEU са заложени средства в размер на 20 милиарда евро, стана ясно по време на форума.

„ Сега е моментът страната, бизнесът и научните среди да намерим най-верните решения, тъй че българската стопанска система да извлече огромни и най-важното – дълготрайни, изгоди от Плана “, сподели Никола Стоянов.

По време на събитието бяха разисквани тематики, свързани с различните горива, въглищните централи, дълготрайните вероятности за диверсификация на енергийните доставки и измененията за българската стопанска система в този подтекст.

Припомняме, че през януари министерството на енергетиката показа тактиката за бранша до 2053 година Сред заложените съществени цели е реализирането на обективен преход към декарбонизация на засегнатите райони, както и отбраната от енергийна беднотия.

Отличните взаимоотношения на България със прилежащите страни и засиленият интерес към реализацията на районни планове, както и построяването на нови енергийни мощности с фокус върху нуклеарната и зелената сила ще спомагат за осъществяването на тези цели.

Новата енергийна тактика се концентрира и върху развиването на ВЕИ планове – както фотоволтаични и вятърни мощности, по този начин и водни електроцентрали.  

Модернизацията на към 2000 км. електропреносна мрежа и съпътстващата я инфраструктура, която е заложена в тактиката, ще спомага за обезпечаването на задоволителен потенциал за присъединение и транспорт, тъй че България да резервира лидерската си роля в района.   

Реализацията на всички планове, включени в новата енергийна тактика, би трябвало да обезпечи развиването на уравновесена, зелена, високоефективна енергетика в страната.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР