България ще извика посланика си от Русия за консултации, обяви

...
България ще извика посланика си от Русия за консултации, обяви
Коментари Харесай

Премиерът: България ще извика посланика си от Русия за консултации

България ще извика посланика си от Русия за съвещания, разгласи министър-председателят Кирил Петков пред публицисти в Брюксел.

Премиерът изрази очакване съветската страна да направи на собствен ред същото. Той дефинира реакцията на съветския дипломат у нас като груба и недипломатическа и съобщи изрично, че сходно държание е неприемливо от който и да било посланик.

Премиерът Кирил Петков заключи резултатите от срещата си по-рано през днешния ден в Брюксел с европейския комисар по доближаване и промени Елиза Ферейра. Двамата разискаха разбора, който ясно демонстрира концентрацията на евросредства у нас в малцина компании в разнообразни райони на страната.

Премиерът Петков получи признателност от страна на Комисията за данните, които биха били добър модел за разбор освен за България, само че и за всички страни членки, тъй че да бъдат избегнати сходни опасности от корупция.

В рамките на срещата си Петков и Ферейра разискаха също по-бързото одобрение на оперативните стратегии от новия финансов интервал, тъй че във допустимо най-кратък период през актуалната година да стартира изплащането на средствата. Премиерът акцентира смисъла, което държавното управление отдава на транспарантното и дейно потребление на европейския обществен запас.

Петков и Ферейра дискутираха още опцията за използването на средства от европейските фондове за адресиране на незабавните потребности на украинските бежанци в България. В допълнение България ще има незабавно разполагаем близо 150 милиона евро по линия на инструмента REACT-EU.

В диалога си с еврокомисаря министър председателят Петков уточни, че обстановката с бягащите от войната в Украйна постанова да се създаде нов обособен инструмент на Европейски Съюз за взаимност със страните на първа линия, измежду които и България.

Относно идното съвещание на Европейския съвет министър председателят Кирил Петков посочи, че следва да бъде разисквано българското предложение за обща европейска политика по отношение на цените на горивата.

По думите му това би довело да понижаване цената на газа, което ще способства за по-ниски цени на тока, както и ще се отрази върху инфлацията. Министър-председателят посочи напъните на българското държавно управление на национално равнище за понижаване на цената на тока, както и за ускорена енергийна диверсификация.

В Брюксел държавните и държавните ръководите ще проведат и взаимна сесия с президента на Съединени американски щати Джо Байдън. Премиерът Кирил Петков изрази положително очакване за срещата, която да покаже, че Европейски Съюз и НАТО работят дружно за повече сигурност.

Министър-председателят посочи, че страната ни демонстрира съгласуваност с сътрудниците и уточни, че над 150 военнослужещи от Англия ще се причислят към българската бойна група. Водят се диалози и с Италия за това.

Министър-председателят Кирил Петков подчертава също върху извънредно бързата реакция на Европейската прокуратура, до момента в който протичащото се у нас демонстрира какъв брой неефективна е българската прокуратура. Независимо от това министър председателят изрази убеденост, че страната ни се трансформира и времето върви в посока България да се почисти от корупция.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР