България ще излезе от Международната инвестиционна банка на 15 август

...
България ще излезе от Международната инвестиционна банка на 15 август
Коментари Харесай

Росица Велкова: България излиза през август от участие в две международни банки, свързани с Русия

България ще излезе от Международната капиталова банка на 15 август тази година, а от Международната банка за икономическо съдействие - на 17 август. Това сподели във времето за парламентарен надзор служебният министър на финансите Росица Велкова, съобщи Българска телеграфна агенция. Тя отговори на въпрос на народния представител Ивайло Шотев по отношение на присъединяване на България в двете финансови институции.

 

Всяка страна може да приключи участието си в тях с 6-месечно съобщение. Министерството на външните работи към този момент е изпратило съобщение до двете банки, че приключва участието си в тях. Преговорите за споразумяване на взаимните отговорности сред България и банките ще бъдат водени по този начин, че да бъдат предпазени ползите на страната, сподели Велкова пред депутатите.

 

Българските представители в двете банки са оттеглени. Когато има съвещание на управителните органи на двете банки, с решение на Министерски съвет се дефинира позицията на страната, сподели Велкова.

България излиза от присъединяване си в тях след решение на Народното събрание. То е взето в сходство с позицията на Европейския съюз за общи дейности след войната, която Русия стартира в Украйна.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР