България се справя много добре с премахването на онлайн съобщения,

...
България се справя много добре с премахването на онлайн съобщения,
Коментари Харесай

ЕК: България се справя добре със съобщенията с реч на омраза в социалните мрежи

България се оправя доста добре с премахването на онлайн известия, в които се съдържа тирада на ненавист. Това демонстрират данни на Европейската комисия, показани през днешния ден. Наблюдението обгръща платформите на Фейсбук, Twitter и YouTube, Instagram и Google+ във всички държави-членки. През предходната година от българското интернет пространство са отстранени 100 % от известията, съдържащи тирада на ненавист, за които е подаден сигнал.

 © ЕПА / БГНЕС
През 2016 година Европейската комисия и няколко огромни ИТ сдружения подписаха Кодекс за противопоставяне на противозаконните изявления онлайн, които съдържат тирада на омразата. Оттогава Брюксел извърша постоянен мониторинг дали кодексът се съблюдава и по какъв начин се оправят държавите-членки.

Последният отчет демонстрира, че България, Кипър и Гърция са премахнали всички онлайн известия, за които е било докладвано. Средно в целия Европейски Съюз се отстранява над 70 % от противозаконното наличие с тирада на омразата.
Вера Йоурова, комисар по въпросите на правораздаването, потребителите и равнопоставеността сред половете: Поисках от платформите да реагират против изявления, съдържани ксенофобия и расизъм. Те са противозаконни във всички държави-членки, както офлайн, по този начин и он-лайн. Идеята ни е да създадем тези платформи, които съдържат милиони известия по-отговорни и да защитим жертвите на речта на омразата.
Според отчета на Брюксел максимален е процентът онлайн на ксенофобските изявления, в това число антимигрантските. Следват известията, съдържащи тирада на ненавист против хората с друга ориентировка, срещи ромите и евреите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР