България се разпознава все повече като дестинация с по-качествен туристически

...
България се разпознава все повече като дестинация с по-качествен туристически
Коментари Харесай

Николина Ангелкова: Туризмът е с над 12% дял в БВП на страната

България се разпознава от ден на ден като дестинация с по-качествен туристически артикул. За покачвания професионализъм в бранша свидетелства и фактът, че над 70 на 100 от задграничните туристи се връщат в страната ни. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова в изявление за предаването „ Неделя 150 ” по БНР.

Тя заяви, че й предстоят значими срещи в Москва с нейния сътрудник Олег Сафонов, началник на Федералната организация по туризъм на Русия, и други представители на съветския туризъм. На тях ще договорим лято 2018 и ще се постараем да увеличим притока на туристи от федерацията, тъй като Русия е доста значим генериращ пазар за входящ туризъм у нас, акцентира министърът.

Николина Ангелкова цитира данни на Световния съвет за туризъм и пътувания, съгласно които делът на българския туризъм и обвързваните с него промишлености образува над 12% от Брутният вътрешен продукт на страната. За осемте месеца на актуалната година приходите от бранша са близо 5,2 милиарда лева, което е съвсем 11% растеж по отношение на същия интервал на рекордната 2016 година За първите девет месеца на 2017-а България е посетена от към 7,5 млн. задгранични туристи, което е съвсем 8% нарастване в съпоставяне със същия интервал на предходната година, разясни министърът.

На последната среща в Брюксел с присъединяване на премиера Бойко Борисов и ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер декларирахме, че сме подготвени за председателството на България на Съвета на Европейски Съюз. То ще ни даде спомагателни шансове да представим страната и като туристическа дестинация за четири сезона. Министър Ангелкова заяви, че предстоят 6 основни събития, на които ще популяризираме българското председателство. За нас е значимо да покажем България освен като дестинация за зимен и морски туризъм, а и като забавен маршрут за развиване на културно-историческия и балнео- и СПА туризма. Така на процедура ще могат да се разширят крилата на сезона и да се осъществят по-високи доходи от бранша.

Министър Ангелкова сложи акцент и върху непрекъснатите старания на туристическата администрация да ограничи сивата стопанска система в бранша. Водим тази политика непрестанно, освен от това лято. Още през втория мандат на държавното управление Борисов създадохме условия да се построи Единната система за туристическа информация за връзка по предпазени канали сред министерството, Министерство на вътрешните работи, Национална агенция за приходите и хотелите. Тя ще дава информация в действително време за настанените туристи и това ще усили събираемостта на дължимите такси. В петък обявихме още веднъж публичната поръчка за търга. Надявам се тя да не се апелира още веднъж, с цел да може системата да проработи през идната година, предвижда министър Ангелкова.

Тя обърна внимание и на тематиката за неналичието на задоволително квалифицирани фрагменти в туризма. Това е огромно предизвикателство за нас, по което работим интензивно още от основаването на министерството. Преди прага на зимата това вършат и работодателите в огромните ни ски курорти. При предното държавно управление на премиера Борисов приехме имененията в Закона за трудовата подвижност и трудовата миграция и в правилника към него. По-късно в допълнение се облекчиха условията за наемане на сезонни служащи в туризма от трети страни и това пролича през лятото, когато бизнесът назначи в допълнение към 3000 сезонни служащи от Украйна, Молдова, Беларус. Това е краткосрочното решение, с което се справихме. Планирали сме общо три посоки – краткосрочно, средносрочно и дълготрайно. Те са ориентирани към директната връзка сред бизнеса и образованието и произтичат от ограниченията, начертани от основания предходната година Междуведомствен съвет за фрагментите в туризма. Обмисляме взаимни промени в образователните проекти за по-успешна подготовка и реализация на възпитаници и студенти с профил туризъм. С министъра на образованието Красимир Вълчев работим в тази посока и следва да стартираме пилотен план за основаване на Център за подготовка и преквалификация на фрагментите в туризма, насочен към изпълнителските специалности, които най-много не доближават, заяви още министър Ангелкова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР