България се превърна в автоморга, защото данъчното облагане на превозните

...
България се превърна в автоморга, защото данъчното облагане на превозните
Коментари Харесай

България ли е автоморгата на ЕС? Експерт призова за промяна в данъците и повече контрол

България се трансформира в автоморга, тъй като данъчното облагане на транспортните средства у нас е много по-различно от естественото в останалите европейски страни. В България по-новият автомобил заплаща по-скъп налог от остарелия, заради което се получава едно задържане на колите до една напреднала възраст.

Това съобщи в студиото на PrimeTime по Euronews Bulgaria ръководителят на Изпълнителния съвет на Асоциацията на вносителите на коли Христо Христов.

„ И по този начин се получава един феномен, че в последна сметка този автомобил няма смисъл да го предаваш за разкомплектоване, като за 20 лева може да ти стои до блока “, добави той.

По неговите думи над 50% от записаните в България МПС са над 15-годишни, а над 40% са с възраст над 20 години.
Не е обикновено мотопеди и мотоциклети да заплащат по-високи налози от леките коли. Това е сезонно транспортно средство, относително дребен мотор, относително малко замърсяване. Има мотопеди, които заплащат по 150-200 лева, налог, което не е обикновено.
„ Законът за локалните налози и такси дава право на общинския съвет да варива в едни леки граници – за автомобил от 55 киловата има право да се дефинира стойност от 0,34 лева до 1,20 лева, като се умножава мощността по избран коефициент “, уточни Христов и посочи, че коефициентът за старите коли коефициентът е 1, до момента в който за тези до 5-годишна възраст е 2,3.

„ И става по този начин, че новият автомобил е с 2,3 пъти по-висок налог “, означи той и добави:

„ Тази формула би трябвало да бъде обърната, с цел да може да се подтикват хората да си закупуват коли с по-добър евространдарт “, уточнявайки, че въпреки всичко има данъчни отстъпки за коли с категория „ Евро 4 “ или по-висока.
Проблемът е и в контрола на пътя. Аз персонално смятам, че контролът е нулев. Няма надзор връху старите коли. Всички виждаме коли в неприятен външен тип, димят, кой без фар, кой без огледало. Нямаме информация за спрени коли за придвижване в тази тенденция. А всички ние, пътувайки в Европа, сме пчелички – съблюдаваме, плащаме. Много добре знаем, че там не може да се допусне придвижване на подобен автомобил.
„ Трябва да изберем чистия въздух и здравето на хората пред старите коли “, безапелационен е Христов.

„ Призовавам депутатите един ден да намерят сили да трансформират тази формула и да имаме едно модерно данъчно законодателство, в което да таксуваме автомобила съгласно това какъв брой той е безвреден и какъв брой замърсява “, обърне се той към народните представители в Народното събрание.

Според Христов би трябвало да има ограничение на старите и в същото време преференция за по-новите коли.

По думите му смяна на налозите няма да облагодетелства търговците, продаващи коли.

За Христов е ненормално в центровете на София и Пловдив да влизат коли с „ Евро 1 “. в случай, че в Австрия изобщо са спрели от придвижване коли с „ Евро 2 “, а от следващата година стопират и „ Евро 3 “.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР