Електоралните нагласи на изборите за българското Народно събрание към 4

...
Електоралните нагласи на изборите за българското Народно събрание към 4
Коментари Харесай

„Екзакта“: ГЕРБ-СДС - 26,4%, ПП-ДБ - 15,5%, „Възраждане“ - 14,8, ДПС - 14,6, БСП - 9%

Електоралните настройки на изборите за българското Народно заседание към 4 юни 2024 година демонстрират, че за ГЕРБ-СДС ще гласоподават - 26,4% от твърдо решилите да гласоподават. За ПП-ДБ ще дадат своя избор 15,5%, за „ Възраждане “ - 14,8%, за Движение за права и свободи - 14,6%, а за Българска социалистическа партия - 9%. Това демонстрират данни на национално проучване на Екзакта Рисърч Груп, извършено в интервала от 30 май до 4 юни 2024 г. 

 

1. Електорална интензивност

 

За Национален парламент на 9 юни т.г. категоричо декларират, че ще гласоподават към 40% от българите (2 500 000 – 2 700 000 избиратели). Фактори от последните дни на акцията могат да повлияят на тази интензивност и в двете направления.

 

На европейските избори са безапелационни, че ще гласоподават 3% по-малко българи, в сравнение с парламентарните. Очакваната интензивност на евровота ще бъде малко по-висока от тази на предходните евроизбори, които се организираха през май 2019 г. 

 

Формулата на сегашните избори „ 2 в 1 ” проработи за малко по-голям интерес на хората към евровота.

 

Интересът на българите към изборите, обаче, може да се върне единствено след избор, който води до добре работещ постоянен кабинет, изпълняващ цялостен управнически мандат. Докато това не се случи, хората у нас ще имат чувството, че гласуването е излишно изпитание, което не си коства.

 

2. Преференциалният избор на парламентарните избори и на евроизборите

 

29,1% от българите декларират, че ще гласоподават преференциално на парламентарните избори, а 23,8% - на европейските избори.

 

49% от изрично решилите да гласоподават на идните парламентарни избори показват, че ще се възползват от правото си да отбележат преференция. 

 

Преференция ще отбележат и 43% от българите, които твърдо са решили да гласоподават на евроизборите.

 

С преференция и на двата типа избори ще гласоподават по-често гласоподавателите принадлежащи към твърдите ядра на ПП-ДБ, на Има Такъв Народ и на ГЕРБ.

 

3. Електорални настройки за парламентарните избори към 4 юни 2024г.

 

ЕЛЕКТОРАЛНИ НАГЛАСИ НА ИЗБОРИТЕ ЗА БЪЛГАРСКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ КЪМ 4 ЮНИ 2024 Г.

 

ДАННИТЕ СА В % ОТ ТВЪРДО РЕШИЛИТЕ ДА ГЛАСУВАТ БЪЛГАРИ

Забележка: Резултатът от „ не поддържам никого “ (4,2%) не взе участие в разпределението

 

4. Какво промени предизборната акция? 

 

От началото на акцията до последната й седмица записваме лек растеж на електоралната тежест на Възраждане, на Движение за права и свободи и на Има Такъв Народ. 

 

В съпоставяне с началото на акцията, към 4 юни е налице прочут спад в електоралната тежест на ПП-ДБ. Това прави допустимо в самия завършек на акцията да се усили още преднината на ГЕРБ пред ПП-ДБ.

 

Някои от новосформираните обединения и партии съумяха в хода на предизборната акция да привлекат вниманието на младежите. Те породиха прочут интерес и измежду част от разочарованите и апатичните гласоподаватели.

 

С положителни резултати във финалната фаза на акцията влизат „ Синя България ” и „ Солидарна България ”, а политическа поддръжка в хода на акцията печелят още политическите партии МЕЧ и Величие.

 

ГЕРБ е сигурният победител на идните парламентарни избори.

 

Ако търсим изненади на идния на 9 юни парламентарен избор, те биха могли да дойдат в самия избирателен ден от задаващата се безмилостна борба сред три партии за второто място – ПП-ДБ, Възраждане и Движение за права и свободи. Предвид дребната отдалеченост сред тези три обединения, са вероятни всевъзможни разбърквания в подреждането сред второто и четвъртото място 

 

Изненадващо положително показване биха могли да записват и някои от по-малките партии и обединения.

 

5. Електоралните настройки за евроизборите към 4 юни 2024 година

 

ЕЛЕКТОРАЛНИ НАГЛАСИ НА ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ КЪМ 4 ЮНИ 2024 Г.

 

ДАННИТЕ СА В % ОТ ТВЪРДО РЕШИЛИТЕ ДА ГЛАСУВАТ БЪЛГАРИ

 

 

Забележка: Резултатът от „ не поддържам никого “ (4,5%) не взе участие в разпределението

 

ПП-ДБ и Възраждане е допустимо да имат по-висока електорална тежест на евровота, в сравнение с парламентарните избори. 

 

ГЕРБ, Движение за права и свободи и по-малките партии (включително новите по-малки формации) е допустимо да получат по-ниски дялове поддръжка на евровота, в сравнение с парламентарните избори.

 

Лидерството на ГЕРБ и на евровота не стои под въпрос, като в това време второто място за ПП-ДБ на евроизборите наподобява малко по-сигурно от това на парламентарните избори.

 

 

Настоящото национално проучване на Екзакта Рисърч Груп е извършено в интервала от 30 май до 4 юни 2024 година Интервюирани са 1050 пълнолетни български жители в 71 обитаеми места на страната. Работено е със стратифицирана двустепенна извадка с квота по съществени социално-демографски признаци. Методиката на регистрация е директно полустандартизирано изявление “лице-в-лице ”. 

Максимално допустимата неточност при 50%-те относителни дялове е +/- 3%.

Изследването е осъществено със средства на „ Екзакта Рисърч Груп ” като част от изследователската стратегия на организацията. 

Съгласно Изборния кодекс, всяка медия, която употребява данни от актуалното изследване, е длъжна да оповестява информацията от това каре.

Забележка: Изследването е извършено на територията на България и актуалните данни на „ Екзакта ” не отразяват настройките на гласоподавателите от чужбина.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР