Първият дебат за президентските избори в САЩ тази година започна

...
Първият дебат за президентските избори в САЩ тази година започна
Коментари Харесай

Първият дебат на Тръмп и Байдън започна в Атланта със сблъсъци за имиграцията, абортите, икономиката и лични нападки

Първият спор за президентските избори в Съединени американски щати тази година стартира в Аталанта, където президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и неговият противник от Републиканската партия Доналд Тръмп се изправиха един против различен в опит да привлекат гласоподаватели, които още не са избрали за кого да гласоподават, съобщи Асошиейтед прес.

Байдън, настоящият президент от Демократическата партия, има опция да увери гласоподавателите, че на 81 години е кадърен да преведе Съединени американски щати през редица провокации.

В същото време 78-годишният Тръмп може да употребява момента, с цел да се опита да загърби присъдата си, произнесена в Ню Йорк и да убеди аудиторията от десетки милиони, че е подобаващ да се завърне в Овалния кабинет.

Днешният спор е неповторим най-малко в две насоки: в никакъв случай до момента не са се сблъсквали двама кандидати за Белия дом в такава преклонна възраст и в никакъв случай до момента Си Ен Ен не е била хазаин на президентски спор, отбелязва АП.

Дебатите започнаха с припомняне на разпоредбите от страна водещите Джейк Тапър и Дана Баш. Те се организират без аудитория.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и хипотетичният претендент на Политическа партия Доналд Тръмп постепенно се насочиха към своите сцени, когато дойдоха на сцената на дебата. Двамата не си подадоха ръка.

Преди началото на дебата президентът Джо Байдън се пошегува с клеветите на Доналд Тръмп, че употребява опиати, с цел да усъвършенства представянето си в дебата.

Байдън разгласява фотоси в обществените мрежи и известие, че е пил консервирана напитка, наречена " Тайният сос на Тъмния Брандън ". Това е просто вода в алуминиева кутия, само че на етикета със съставките са маркирани 34-те наложени на Тръмп присъди и се акцентира, че главната съставна част в алуминиевата кутия е " Сълзи на МАГА " (съкращение на лозунга на Тръмп " Да създадем Америка още веднъж велика ", на британски MAGA, употребен и като название на придвижването му - бел. ред.).

Макар че Байдън се пробва да не удостоява с внимание рецензиите на Тръмп, неговият избирателен щаб към този момент продава водата за 4,60 $ кутията, отбелязва АП.

Още в самото начало на дебата Байдън и Тръмп си размениха нападки във връзка с абортите и оправянето им с стопанската система. Байдън, който на моменти звучеше дрезгаво и нестабилно, от време на време се препъваше в думите си, до момента в който Тръмп сипеше нападки, в това число добре познати лъжи, като изказванията, че мигрантите са направили вълна от закононарушения и че демократите поддържат ликвидиране на деца, отбелязва Ройтерс. Според двама чиновници на Белия дом, президентът на Съединени американски щати страда от простуда.

От своя страна Байдън упрекна Тръмп, че е дал опция за унищожаване на правото на аборт в цялата страна, като е назначил консерватори във Върховния съд на Съединени американски щати - въпрос, който тормози републиканците от 2022 година насам. В отговор Тръмп съобщи, че Байдън няма да поддържа никакви ограничавания върху абортите и съобщи, че връщането на въпроса в компетенцията на обособените щати е верният метод.

Тръмп съобщи, че Байдън не е съумял да отбрани южната граница на Съединени американски щати, което е довело до появяването на десетки нарушители. " Наричам това мигрантската престъпност на Байдън ", сподели той.

" За следващ път той преувеличава и лъже ", отговори сегашният президент.

Проучванията демонстрират, че имигрантите не правят закононарушения в по-голяма степен от родените в Съединени американски щати, отбелязва Ройтерс.

90-минутният ефирен конфликт по CNN се организира доста по-рано от всички модерни президентски диспути - повече от четири месеца преди изборния ден на 5 ноември. Двамата претенденти се явиха без аудитория онлайн, а микрофоните им се изключваха автоматизирано, когато не беше техен ред да приказват - две нетипични правила, наложени, с цел да се избегне хаосът, който провали първия им спор през 2020 година, когато Тръмп прекъсна Байдън неведнъж.

Първите въпроси бяха фокусирани върху стопанската система, защото социологическите изследвания демонстрират, че американците са недоволни от работата на Байдън макар растежа на заплатите и ниската безработица. Самият той призна, че инфлацията е довела до доста по-високи цени, в сравнение с при започване на мандата му, само че съобщи, че заслужава самопризнание за това, че е сложил " нещата още веднъж на място " след пандемията от ковид.

Според него е наследил " безпорядък ", когато е поел президентския пост от Тръмп.

От своя страна Тръмп съобщи, че е управлявал " най-великата стопанска система в историята на нашата страна " преди пандемията и сподели, че е подхванал дейности, с цел да предотврати утежняването на икономическото състояние.

Експрезиденът насочи нападки против Байдън за изтеглянето на американските войски от Афганистан, като съобщи: " Това беше най-срамният ден в историята на нашата страна ", отбелязва АП.

В хода на дебата Байдън стартира да реагира по-настъпателно, отбелязва Ройтерс. Към средата на дебата той за първи път загатна присъдата на Тръмп поради сумите, платени на порнозвездата Сторми Даниълс, като го назова " нарушител ".

В отговор Тръмп повдигна въпроса за неотдавнашната присъда на сина на Байдън, Хънтър, излъгал за използването на опиати, с цел да си купи оръжие.

В отговор на въпроса за нападението на Капитолия в Съединени американски щати на 6 януари 2021 година, осъществено от навалица поддръжници на Тръмп, експрезидентът отхвърли да поеме каквато и да било отговорност и съобщи, че доста от задържаните са почтени. 

" Този човек няма никакво схващане за американската народна власт ", реагира Байдън.

Дебатът акцентира най-много, че двамата претенденти имат внезапно различаващи се визии по съвсем всички съществени въпроси и изпитват дълбока неприязън един към различен, отбелязва АП.

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР