България предава опита си в модернизиране на образованието на Северна

...
България предава опита си в модернизиране на образованието на Северна
Коментари Харесай

България съветва Северна Македония за модернизиране на образованието

България предава опита си в модернизиране на образованието на Северна Македония. Образователният министър Красимир Вълчев се срещна с кметовете на Битоля и Охрид - Наташа Петровска и Константин Георгиевски, преподаватели в университета „ Св. Климент Охридски “ в Битоля, учители и представители на локалната общност. Те се интересуваха от опита на България в потреблението на предприсъединителните фондове и от постигането на триумф при договарянията за участие в Европейския съюз, както и от измененията в просветителната система в България, настъпили след приемането в Европейски Съюз.

Вълчев изясни, че модернизирането на образованието стартира посредством инвестиция в нови способи на преподаване, обмяна на положителни практики, стратегии за подвижност, възстановяване на материална база благодарение на европейско финансиране. Той показа, че ролята на общините като дейни сътрудници на Министерството на образованието е съдействала за постигането на по-качествено обучение. Министърът подчертава върху това, че бъдещото развиване на образованието ще е все по-зависимо от обмена на положителни практики на национално, районно и европейско равнище. Друго достижение е основаната платформа за взаимоотношение сред учебните заведения в България, ориентирана към шерване на новаторски практики.

"Университетите би трябвало да си взаимодействат, с цел да са конкурентоспособни ", акцентира българският министър и показа също по този начин и Рейтингова система на висшите учебни заведения в България, която се подрежда измежду най-хубавите в света съгласно интернационалните оценки. Системата от една страна оказва помощ на студентите да създадат своя избор, а от друга – на страната при финансирането на тези учебни заведения, които дават качествено обучение и образованието им спомага за сполучлива реализация на пазара на труда.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР