"България показва устойчивост на икономиката благодарение на политиките за подкрепа.

...
"България показва устойчивост на икономиката благодарение на политиките за подкрепа.
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Икономиката на България се възстанови въпреки пандемията

"България демонстрира резистентност на стопанската система с помощта на политиките за поддръжка. Икономиката се възвърне макар пандемията и политическата неустановеност през 2021 година "

Това сподели Кристалина Георгиева, ръководещ шеф на Международния валутен фонд (МВФ) на кръглата маса "Перспективи и провокации пред международната стопанска система ", проведена от МВФ за български публицисти, съобщи.

Виждаме обаче и заплаха от закъснение и прогноза за растеж на брутния вътрешен артикул (БВП) до 3 % за тази година. Имаме и по-голяма взаимозависимост на енергийните доставки от Русия. Инфлацията в страната ни се форсира и към този момент е двуцифрена, уточни тя.

"Сега е сериозен миг за нашия свят, не сме се освободили от последствията от пандемията и стартира войната в Украйна. Войната е на първо място покруса за хората в Украйна, само че последствията се придвижват в страните покрай Украйна и в целия свят. Това за международната стопанска система значи, че възобновяване е доста забавено от войната ", сподели Георгиева.

По думите ѝ войната оказва въздействие "през два канала ": от една страна - с покачването на цените на суровините като петрол, газ храни и метали, и от друга - посредством бежанците. Въздействието е по-голямо за по-интегрираните с Русия страни.

Възникват четири казуса, по които би трябвало да се работи. Първо: какво да създадем, с цел да ускорим растежа на икономиката; второ - инфлацията, която към този момент е действителен проблем; третото - паричната политика с покачването на лихвените проценти, въпреки България да не е измежду тези страни и на четвърто място - фрагментацията на международната стопанска система, основаването на блокове от страни, работещи с по-ниска успеваемост, съгласно шефката на МВФ.

Икономиката на Украйна ще се свие с 40 % през тази година, предвижда Георгиева. Международният валутен фонд обезпечи 1,4 милиарда $ незабавно финансиране за Киев и откри сметка за сигурен и безвреден метод за подкрепяне на страната. Работим и да има сериозна стратегия за възобновяване на Украйна, добави Кристалина Георгиева. МВФ ще обезпечи поддръжка на страни като Молдова, която е с население от 2,4 милиона души, а към този момент има 400 000 бежанци от Украйна. Страните от Източна Европа също могат да разчитат на поддръжката на Фонда, добави Кристалина Георгиева в отговор на въпрос на Българска телеграфна агенция.

Заради войната разноските на Украйна се усилиха, а приходите понижиха. На страната ще са нужни 5 милиарда $ на месец през идващите най-малко 2 - 3 месеца. Това обаче е ориентировъчна сума. Украйна продължава да генерира доходи, въпреки стопанската система ѝ да е мощно наранена. Страната продължава да заплаща пенсии и заплати, бързо възвръща засегнатата от бомбардировки инфраструктура. Работи се по финансиране на Украйна от донори и от други организации. Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) да вземем за пример има планове, ориентирани към поддържане на държавни предприятия, а това е поддръжка и за бюджета на страната, сподели Кристалина Георгиева.

Виждаме сериозен риск от рецесия с храните, като най-малко 26 страни ще са в доста тежко положение. Те са приоритет за МВФ и на Световната банка. Имаме 700 милиарда $ налични средства за финансиране и страни като Египет, Тунис и Шри Ланка могат да разчитат на нас, сподели Георгиева.

Получихме цялостна поддръжка за нов механизъм за финансиране, който ни разрешава да подпомогнем с нов поверителен фонд от 40 милиарда $ страните, които имат планове за битка с климатични промени и за битка с бъдещи пандемии, сподели Кристалина Георгиева.

Имаме два основи фактора за инфлацията в света. Първият е продължаващата пандемия, която прекъсва каналите на доставяне. Виждаме че в Китай заболеваемостта се форсира и това значи ограничавания в страната. В страните, където пандемията отминава, търсенето внезапно се усили, а предлагането остава на ниско равнище, посочи тя.

Вторият фактор е войната в Украйна - тя води до високи цени на храните, металите и на силата. " Никой не може да каже по кое време ще свърши войната и какво ще стане с цените на храните и на силата ", акцентира Георгиева.

"Най-големият проблем от войната е за хората в Украйна, глобите са резултат от нея. Рецесията в Русия е дълбока и прогнозата на МВФ е за спад на съветския Брутният вътрешен продукт с 8,5 на 100 през тази година. През идващите седмици ще забележим резултатите от финансовата изолираност на Русия, въпреки там да се взеха ограничения за възобновяване на курса на рублата. Коренът на тези проблеми е войната, която Русия стартира. Най-доброто, което може да се случи на света, е войната да спре. Същото е и с пандемията. Коренът (на казуса - бел. ред.) е вирусът, а ограниченията за неговото ограничение са последствия ", уточни Кристалина Георгиева.

За битка с инфлацията покачването на лихвите е належащо и към този момент се случва. Можем да работим върху факторите, водещи до инфлация, да работим за произвеждане на храни и на енергоносители, сподели още Кристалина Георгиева. Виждаме къде може да се усили производството на храни - да вземем за пример това предлага Канада. Износът може да бъде повишен посредством понижаване на запасите - това предложи пък Индия. В Европейски Съюз също се обмисля увеличение на селскостопанското произвеждане, а в Съединени американски щати се разисква ориентиране на царевицата към произвеждане на храни, вместо към производството на етанол. Темата за торовете също ще е доста огромен въпрос, сподели ръководещият шеф на МВФ.

По-високите лихвени проценти ще усложнят казуса към търсенето и обслужване на заеми, особена за страни с високо дългово задължение, уточни шефът на МВФ.

Прогнозата на МВФ е за 3,6 % растеж на международната стопанска система през 2022 година, въпреки през октомври предходната година тя да беше за растеж от 4,9 %. Ние предвиждаме растеж на Брутният вътрешен продукт да имат единствено дребен брой - не предсказваме криза за света, а единствено за дребен брой страни, посочи тя. Последиците са най-драматични за Украйна и за Русия, която предизвика войната, сподели още шефът на МВФ.

Преде тази война се надявахме растежът да върви нагоре, а инфлацията - надолу, в този момент се получава противоположното. За страни, които не са възстановили от пандемията и имат сериозен проблем с вноса на първични материали и храни, има заплаха от стагфлация. Но това не е проблем за целия свят, уточни Георгиева. Надявахме се инфлацията да заглъхне тази година, само че тази наклонност ще продължи по-дълго, добави тя.

Търсят се пътища за преодоляване на цените по пътя на по-високо произвеждане и на по-високо съдействие. Ако фрагментацията на стопанската система се окаже факт, ще има упования за инфлацията да излезе отвън контрола на паричната политика, само че към момента не сме там, добави тя.

Диверсификацията на производството и намирането на по-къси логистични вериги за доставка ще доведат до по-малка икономическа успеваемост, само че по-висока сигурност, а това се транслира в по-висока резистентност на международната стопанска система, сподели още Георгиева. Рискът е от основаване на изолирани блокове от страни със лични системи за разплащане и вериги на доставки, сподели тя. Текущата и идната година няма да са лесни, само че се търси многообхватен метод за решаването на тези проблеми. Нито една страна не може да реши сама проблеми като климатичните промени, предпазването от бъдещи пандемии, по-високата успеваемост на производството и развиването на цифровите пари. Светът ще е друг и въпросът по какъв начин да сме по-силни дружно, сподели Кристалина Георгиева.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР