България поиска изменение на своя план за възстановяване и устойчивост. Това

...
България поиска изменение на своя план за възстановяване и устойчивост. Това
Коментари Харесай

България поиска от ЕК да измени Плана си за възстановяване

България изиска изменение на своя проект за възобновяване и резистентност. Това удостовери Европейската комисия.

Отбелязва се, че настояването на страната ни се основава на нуждата да се вземе поради преразглеждането в низходяща посока на оптималния размер на безвъзмездните средства по Механизма за възобновяване и резистентност, от 6,27 милиарда евро на 5,69 милиарда евро. Преразглеждането е част от актуализацията от юни 2022 година на коефициента на систематизиране на безвъзмездните средства по Механизма за възобновяване и резистентност и отразява относително по-добрите стопански резултати на България през 2020 година и 2021 година по отношение на в началото плануваните.

Предложеното от България изменение на проекта, което следва да бъде оценено от Комисията, засяга 17 вложения, включени в първичния проект.

Посочва се, че средствата за някои от тях са понижени, като да вземем за пример вложенията, свързани с енергийната успеваемост на публичните здания, националната инфраструктура за предпазване на електрическа енергия от възобновими източници и модернизацията на болничните уреди.

Три вложения са отстранени от плана - тези в поддръжка на цифровата промяна на " Български пощи ", построяването на интермодален транспортен терминал в Русе и цифровизацията на ръководството, контрола и ефикасното потребление на водите.

Европейска комисия разполага с до два месеца, с цел да реши дали измененият проект към момента дава отговор на всички критерии за оценка. В случай че оценката е позитивна, Комисията ще предложи изменено решение за осъществяване на Съвета, с цел да бъдат отразени измененията в българския проект. След това страните членки ще разполагат с до четири седмици, с цел да одобрят оценката на Европейска комисия.

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР