България отдава поддържа традиционно добрите отношения с Япония в областта

...
България отдава поддържа традиционно добрите отношения с Япония в областта
Коментари Харесай

Японските туристи имат интерес към горещите извори на наша територия

България отдава поддържа обичайно положителните връзки с Япония в региона на стопанската система и туризма. Азиатската страна е целеви туристически пазар и сътрудник на страната ни и увеличението на взаимния туристообмен е наш приоритет макар рестриктивните мерки на международната рецесия от COVID-19. Това отбелязва заместител министър-председателят по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова при срещата си с изключителния и пълномощен дипломат на Япония у нас Н. Пр. Хироши Нарахира, с който е разискала и вероятностите за двустранно съдействие.

През предходната година над 11 хиляди туристи от азиатската страна са посетили нашата страна, а растежът в визитите на български жители в Япония е надхвърлил 36 на 100. Туризмът е измежду най-важните цели за разрастване на взаимното съдействие. А сега впроцес на координиране е и план на Меморандум за съдействие сред Министерството на туризма и Японската туристическа организация, който може да се подпише в най-близко време, споделя вицепремиерът. Министерството на туризма продължава да работи за безпроблемното протичане на идния зимен сезон и Лято 2021, като желението е да можем да посрещнем и повече японски посетители. Те демонстрират интерес и се интересуват доста от България като целогодишна туристическа дестинация.

Посланик Нарахира споделя, че познава България и нейния голям туристически капацитет като природа, историческо завещание, минерални запаси. Той е обърнал особено внимание върху интереса на сънародниците му към горещите извори на наша територия. "Ако се възнамеряват туристически дестинации, ориентирани към японските туристи, техният брой ще се усили. Големи японски туроператори са подготвени да оферират туристически артикул за България ", отбелязва дипломатът.

Коронакризата през тази година е прекъснала тези връзки. През първото тримесечие връзките са били най-активни. Особено сериозни са били април и май, когато няма нето едно посещаване от японски екскурзиант у нас. През юни и юли стартира някакво възобновяване на пътуванията. Иначе през седемте месеца до момента общо 1553 индивида от тази страна са гостували в България. От тях 1266 индивида са били тук за отмора и екскурзия.

Общо 103 японци са пътували до България със служебна цел сред януари и юли. За този интервал износът към Япония пораства с 22.7%, а вносът - с 3.5 %. Стокообменът е за 216 млн. лв., само че комерсиалното салдо е негативно за България, демонстрират данните от Министерството на стопанската система.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР