България няма системна външна политика и се лута като ветропоказател

...
България няма системна външна политика и се лута като ветропоказател
Коментари Харесай

Огнян Минчев: България няма системна външна политика

България няма систематична външна политика и се лута като ветропоказател под въздействието на вътрешните алтернативи на ръководството. Това сподели политологът доцент Огнян Минчев, в изявление за обзора на деня на Радио „ Фокус” „ Това е България”.

Според него България излишно си разрешава лукса да създава няколко разнообразни вида връзки и подходи към външната политика, които не дават опция за синтезиране на минимално ефикасна външнополитическа тактика.

„ Съществува много съществено разминаване сред целите на министър-председателя и на неговата партия във външната политика от една страна, и тези на президента Радев въпреки това. От трета страна имаме позицията на Българска социалистическа партия, която от съдържателна позиция по-скоро съответствува с тази на президента Радев, само че от друга сред него и ръководителя на Българска социалистическа партия има много тежки междуличностни връзки, което също не подкрепя взимането на политически решения. Тоест, ние се намираме в една много конфузна обстановка, в която една страна, изправена пред такива провокации, пред които е изправена България понастоящем, си разрешава лукса да създава няколко разнообразни вида връзки и подходи към външната политика, които не дават опция за синтезиране на най-малко минимално ефикасна външнополитическа тактика и външнополитическо държание на страната “, акцентира доцент Минчев.

Руският дипломат в България се държи в най-хубавите обичаи на великоимперската надменност, присъща за най-тъмните страници от имперската история на Русия.

Политологът даде образец с съветския дипломат в България, който се усеща задоволително безнаказан, с цел да се държи по безпардонен метод.

„ За страдание, в България госпожата дипломат на Русия не може да получи заслужен отговор на своите начинания, напускащи статута ѝ на дипломат, защото точно всеки един от тези артисти, за които говорихме – и министър председател, и президент, и външен министър, и политически водачи – се намират в положение на разделяне и на спор, в което в случай че някой от тях реагира съответно на провокациите пред външната политика на България, в това число и във връзка с държанието на съветския дипломат, то другите ще се възползват от това в негов ущърб, заради което ние като страна стоим и много малодушно следим това, което другите си разрешават да вършат с нас “, сподели още Огнян Минчев.

Той вижда като главно предизвикателство пред България нейната дълбока, вътрешна структурна обязаност с съветския интерес и тази дълбока обязаност пречи на взимането на съответни решения.

„ Ако тези хора, които сътвориха това държавно управление, съумеят да придобият за къси периоди задоволителна сериозна маса от опит, с цел да стартират да работят съответно при разнообразни проблеми, имаме късмет да излезем от тази обстановка на всестранни рецесии, блокажи на българската политика, даже да се наложи това държавно управление да бъде преструктурирано главно в границите на идващите месеци “, сподели още политологът, като се съгласи с президента Радев, че провеждането на избори в актуалната обстановка е в действителност неособено рационално.

Доц. Минчев беше безапелационен, че сред света на тоталитарната химера и светът на свободните хора помирение може да има, само че не може да има дълготраен мир заради простата причина, че единственото предусловие за мира е човешката независимост.

" Само свободните хора могат да живеят дълготрайно в мир между тях и със самите себе си ", посочи доцент Огнян Минчев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР