България имаше шанс да посрещне световните лидери през 2024 г.

...
България имаше шанс да посрещне световните лидери през 2024 г.
Коментари Харесай

Как Русия блокира домакинството на България за среща на ООН за климата

България имаше късмет да посрещне международните водачи през 2024 година като хазаин на второто по мащаб събитие в световния политически календар - срещата на Организация на обединените нации за климата. Русия обаче е решена да не го допусне. Как Москва пречи на София?

Беларус ще блокира България за семейството на 29-ата годишна климатична конференция (СОР 29) на Организацията на обединените народи (ООН). Тя ще се организира през ноември 2024 година. Това заяви министърът на околната среда Юлиян Попов във фейсбук профила си. Той е получил удостоверение от държавното управление в Минск.

Зад това решение обаче стои Русия . Беларус е единствено инструментът.

Климатичните конференции на Организация на обединените нации са едно от най-значимите политически и бизнес събития в международния календар и второто по величина събиране на държавни водачи след срещите на Генералната асамблея на Организация на обединените нации.

Че зад блокирането на България стои Москва заяви също министър Попов.

Той сподели, че по силата на предписание, останало отпреди разпада на Съветския блок, семейството е ротационно сред районите. Ред е на Източноевропейската група в Организация на обединените нации, която би трябвало да излезе с единомислещо решение. " Русия обаче реши да блокира България ”, написа Попов.

По остарелите правила на Организация на обединените нации, Източноевропейската група обгръща съвсем всички страни от някогашния Съюз на съветските социалистически републики и тогавашните му спътници. Това са общо 23 страни , които би трябвало единомислещо да излъчат страна хазаин.

За първи път кандидатурата на България за домакинство на COP 29 е показана на 27-ата конференция на Организация на обединените нации за изменението на климата в Египет през ноември 2022 година

" Наред със постоянното геополитическо позициониране на страната това ще има голям принос към стопанската система ", сподели тогава Радев.

Как се стигна дотук, какво ще загуби България поради дейностите на Москва и Минск и какви са разновидностите - отговорите са в идващите редове.
Кандидатите за хазаин на COP 29
На форума в Египет предходната година, с изключение на България, като кандидат-домакини на 29-ата климатична среща на Организация на обединените нации са обявени Армения, Беларус и Чехия.

Още сред януари и април 2023 година излиза наяве, че Русия и Беларус ще блокират всички претенденти от Европейски Съюз - в тази ситуация това са България и Чехия. Аргументите са геополитически - Русия гледа на Европейски Съюз като на " противников " съюз поради поддръжката му за Украйна.

В края на април се появява кандидатурата на Азербайджан. Чехия се отдръпва.

Армения и Азербайджан водеха шестседмична война между тях през 2020 година поради противоречивата територия Нагорни Карабах. Напрежението се покачва и в последните седмици.

Появата на Азербайджан трансформира динамичността на договарянията. " Тогава в границите на групата се получи двоен блокаж, тъй като Армения и Азербайджан се блокират една друга поради спора им в Нагорни Карабах ", сподели пред Свободна Европа Светлана Жекова, участник в договарянията. Тя е някогашен длъжностен министър на екологията и самостоятелен специалист.

По думите ѝ това Източноевропейската група " да не може да се стигне до избор даже на евентуален хазаин " е казус в 95-годишната история на климатичните конференции на Организация на обединените нации.
Русия ще блокира всички от Европейски Съюз
През юни 2023 година излиза наяве, че Русия ще блокира страните от Европейски Съюз, които желаят да са хазаин на COP 29. Това се схваща от вътрешни имейли, с които се е срещнала.

Чехия към този момент се отказала и остават България, Азербайджан и Армения. В имейл Русия твърди, че страните от Европейски Съюз са възприели " политизиран " метод при определянето на страната хазаин. Това е довело до блокиране на страни, които Москва поддържа. Пример е Беларус.

Юлиян Попов показа тогава новината от Ройтерс във фейсбук и удостовери, че България към момента има упоритостта да организира COP 29 следващата година.
Правим всичко допустимо да развържем този възел, само че възможностите ни намаляватЮлиян Попов
" България, в лицето на разнообразни институции, бизнеса, неправителствения бранш и непрекъснато сменящи се държавни управления, се готви съществено и целеустремено за конференцията към този момент две години. Поради една особена процедура в границите на Организация на обединените нации обаче, доста евентуално е Русия да ни блокира ", написа и тогава министърът.

И добави, че " вършим всичко допустимо да развържем този възел, само че възможностите ни понижават ".

Попов сподели, че е решен България да играе централна роля в COP 28 и COP 29 и " това ще стане, без значение от изцяло неоправданите дейности от съветска страна ".
Причината е войната в Украйна
На 6 юни в Бон , Германия, се среща групата на източноевропейските страни, които би трябвало да излъчат хазаин на COP 29. Страните не стигат до решение.

Според профилирания английски уебсайт за изменение на климата кандидатурата на България е била подкрепена от източноевропейските членки на Европейски Съюз. Но представителят на Русия на два пъти е декларирал, че ще блокира всеки претендент от Европейски Съюз. Причината е, че Съюзът оказва дипломатическа, финансова и военна поддръжка на Украйна в борбата ѝ против съветската експанзия.
Патова обстановка
От май до юли България се пробва да резервира семейството в Източноевропейската група. Юлиян Попов, откакто става министър през май, прави срещи с посланици и кръгли маси. Тези старания не могат да преодолеят казуса сред Азербайджан и Армения. България се е опитвала да предложи вид, при който трите (или две от тях) страни да си разделят семейството на централната среща и съпътстващите я събития. Но без триумф.
Преговорите за превъзмогване на патовата обстановка ще продължат на високо политическо равнище на есенната сесия на Организация на обединените нации в Ню Йорк.
Преговорите за превъзмогване на патовата обстановка ще продължат на високо политическо равнище на есенната сесия на Организация на обединените нации в Ню Йорк. Тя стартира след седмица. България ще бъде представлявана от президента Румен Радев и вицепремиера Мария Габриел, споделят източници на Свободна Европа.

Източник, осведомен с договарянията, споделя пред английския уебсайт, че Азербайджан може да е компромисен вид сред Европейски Съюз и Русия. Тази опция към момента не е отпаднала и съгласно български дипломатически източници, само че не е доста евентуална - чака се несъгласие от Армения.
Последен вид
Последният вид, по който се работи, е, България да предложи страните от Югоизточна Европа да провеждат " разпределено председателство " на COP 29. Тази концепция Попов е споделил на семинар за политиките против изменението на климата, проведен от екоминистерството на 31 август.

Предложението е всяка страна да поеме организацията на климатичната среща в друга тематична област.

Попов е обяснил, че концепцията е диалозите на COP 29 и срещите на формалните лица да се проведат в Бон, а във всяка от страните от Югоизточна Европа да се провеждат тематичните конгреси, в това число и в България.

За Свободна Европа Юлиян Попов сподели, че към този момент е допустимо служебно осъществяване на COP 29 в Бон, Германия. Той отдава дейностите на Москва на устрема ѝ да противостои на Европейски Съюз.
Блокаж и отново блокаж
Въпреки опита за консенсус, може да се чака още един блокаж от страна на Русия. Бон може да е хазаин на срещата на върха, само че би трябвало да има председателство на конференцията COP 29. Обикновено го поема домакинът.

" Там също групата би трябвало да вземе решение с консенсус. Там сме отново сме трите страни претенденти и отново сме в същия тип блокаж ", сподели Жекова.

Очаква се решение коя страна ще ръководи COP 29 да се вземе най-късно по време на срещата COP 28 в Дубай. Тя стартира в края на ноември т.г.

Несигурността дава на възможния хазаин през 2024 година по-малко време да се приготви за решаващата среща на върха. Домакинът на COP 30 към този момент е избран - Бразилия.

Вероятността България да е хазаин на CPO 29 към този момент е съвсем нулева. Така, поради Русия, подкрепена от съдружника си и във войната в Украйна - Беларус, България може да пропусне големи дипломатически, само че и стопански изгоди. А Москва усложнява световните старания за битка с изменението на климата.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР