“България има повече от десетгодишна традиция във включването на млади

...
“България има повече от десетгодишна традиция във включването на млади
Коментари Харесай

ООН: Младежкото включване на национално и международно ниво е традиционно за България

“България има повече от десетгодишна традиция във включването на младежи в процесите на взимане на решения на национално и интернационално равнище. Включването на младежите и други заинтригувани страни е основно за оправянето с всички форми на дискриминация и неравноправие и за обезпечаването на благополучие за всички “. Това споделиха българските юношески делегати към Организация на обединените нации Ася Панджарова и Ралица Диканска по време на речта си пред представителите на държавите-членки на Организацията на Обединените народи. Изказването по време на 56-тата сесия на Комисията за обществено развиване на Икономическия и обществен съвет беше част от двуседмичната им работна аудиенция в централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк, в интервала 28 януари – 9 февруари.

Младежките ни делегати към Организация на обединените нации се върнаха през днешния ден от Ню Йорк, където показаха мненията на младежите от България в редица събития и публични срещи. На 1-ви февруари те насочиха своето изявление от името на българските младежи пред Комисията за обществено развиване, която дава отговор за главните тематики, свързани със обществените въпроси в подтекста на световното развиване.

Ралица и Ася подчертаха, че младежите са един от главните цели по време на почналото през януари първо българско председателство на Съвета на Европейския съюз и регистрираха откритата в България традиция за присъединяване на юношески представители в Организация на обединените нации посредством съществуващата към този момент повече от 10 години стратегия „ Български юношески делегати към Организация на обединените нации “, координирана от Дружество за Организация на обединените нации в България и реализирана с поддръжката на Министерство на външните работи. Те показаха пред представителите на интернационалната общественост и своите начинания на национално равнище за ангажиране на студенти в български университети с осъществяването на Целите за стабилно развиване. Младежките делегати откроиха насърчаването на разбирателството и толерантността посредством интеркултурен разговор и спорт като универсални средства за връзка без предубеждения, което е в основата на устойчовите общества. Младежките ни делегати акцентираха и на смисъла на младежкото присъединяване в процесите на взимане на решения за реализиране на позитивна обществена смяна и приканиха държавите-членки на Организация на обединените нации да обезпечат условия за дейно младежко присъединяване както на национално, по този начин и на интернационално равнище.

По време на работна аудиенция на младежките ни представители, сред 30 и 31 януари, се организира и Младежкият конгрес на ИКОСОС. На събитието участваха представители на страни членки на Организация на обединените нации, в това число над 60 министри по въпросите за младежта. По време на Форума бе обърнато внимание на две съществени тематики, които са основни и за България – младежката безработица и младежкото овластяване.

Помощник генералният секретар по икономическите и обществени въпроси на Организация на обединените нации Лиу Женми съобщи, че Младежкият конгрес на ИКОСОС е дал опция на едно място млади водачи и представители на държави-членки на Организация на обединените нации да се съберат и да обменят хрумвания. Дискусиите регистрираха голям брой образци за народен напредък при присъединяване и включването на младежи в ръководството и вземането на решение от страна на страните членки.

В рамките на работното си посещаване в Ню Йорк младежките ни делегати взеха присъединяване в няколко срещи на високо равнище, дружно с министъра на младежта и спорта на България Красен Кралев, с министъра на младежта на Унгария Каталин Новак и с министъра на младежта на Обединените арабски емирства Шамма бинт Сухейл Фарис Ал-Мазруй. На тях бяха разисквани главните провокации, пред които са изправени младежите и какви положителни практики от България биха могли да подкрепят тяхното превъзмогване.

Ася и Ралица имаха опцията да показват програмата „ Български юношески делегати към Организация на обединените нации “ като образец за дейно присъединяване на младежите и резистентен инструмент за включването им в процесите на взимане на решения. Българските юношески делегати участваха и на среща с ръководителите на Фонда на Организация на обединените нации за популацията, по време на която беше регистрирано, че страната ни се е потвърдила като водач на интернационално равнище в насърчаването на младежкото присъединяване, с помощта на положителната връзка и съдействие сред институциите и младежите на всички равнища.

В Ню Йорк младежките ни делегати, дружно с сътрудниците си юношески представители от Румъния и Чехия, проведоха и съпътстващо събитие с фокус върху дебата като метод за ангажиране на младите и като средство за потребен разговор по настоящи тематики. Младежките ни делегати бяха представители и на друго събитие, проведено от Постоянното посланичество на Унгария към Организация на обединените нации, с фокус върху присъединяване на младежите на пазара на труда и ефикасното им включване в него. На него те споделиха за провокациите в България, позицията на Национален юношески конгрес по въпроса за младежката претовареност, както и показаха политики на Министерството на труда и обществената политика, ориентирани към повишение на младежката претовареност.

След завръщането си в България младежките ни делегати следва да започват няколко национални начинания, свързани с предпочитаните за техния мандат тематики – разпространение на Целите за стабилно развиване, интеркултурен разговор и спорт.

Програмата „ Български юношески делегати към Организация на обединените нации “ започва през 2006 година и е измежду най-дълго настоящите и сполучливи стратегии „ Младежки делегати към Организация на обединените нации “ на световно равнище. Тя се координира от Дружество за Организация на обединените нации в България с поддръжката на Министерството на външните работи на Република България. Партньори на програмата са Национален юношески конгрес и ISIC България.

Основната задача на младежките делегати е да бъдат мост сред младежите в България и институциите, както на национално, по този начин и на интернационално равнище. Това се реализира посредством осъществяване на непрекъснати срещи с младежите в страната и допитване за идентифициране на техните съществени проблеми и потребности. На база на тези данни се приготвя изявлението на младежките делегати пред Общото заседание на Организация на обединените нации и пред Комисията за обществено развиване на ИКОСОС. Българското държавно управление, в лицето на Министерство на външните работи, Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта, и Българското посланичество в Организация на обединените нации разпознават програмата „ Български юношески пратеник “ като законният глас на младежите в България.

Двама български младежи всяка година вземат участие в процеса на взимане на решения на най-високо интернационално ниво и реализират на процедура младежкото включване в основаването на политиките и тактиките, засягащи младежите.
 ralitsa-dikanska-speech-commission-on-social-development-un  ralitsa-dikanska-assya-pandzharova-un  high-level-meeting-unfpa-bulgaria  assya-pandzharova-speech-commission-on-social-development-un
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР