България има План за развитие на здравния туризъм за периода

...
България има План за развитие на здравния туризъм за периода
Коментари Харесай

България може да е силна дестинация с развит здравен туризъм

България има План за развиване на здравния туризъм за интервала 2020 – 2025. Документът е създаден още през 2019 година, само че по него не е направено нищо след това. Основната му цел е страната ни да се трансформира в туристическа дестинация със мощно развъртян дял на здравния туризъм и уравновесено развиване на всички разновидности – медицински, балнеотуризъм, спа, уелнес и таласотерапевтичен туризъм. Още един документ с положителни хрумвания, само че без да се пристъпи към действителни стъпки и да се изпълзват всички естествени благосъстояния, които имаме.

За страдание, едно такова събитие като настъпилата международна пандемия от COVID-19, може би ще даде подтик на превръщането на Плана в действителност. Но преди този момент ще е наложителна актуализацията на документа по отношение на новите действителности сега.

В тази връзка със заповед на министъра на туризма Стела Балтова бе основана работна група, като в нея са включени специалисти от министерството на туризма, заместник-министри на опазването на здравето, както и представители от Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, Асоциация по физикална медицина и рехабилитация, Национална асоциация по СПА и Уелнес туризъм, Национално съдружие на частните лечебни заведения, Български зъболекарски съюз, Българска болнична асоциация, Национална спортна академия „ Васил Левски “, Медицински университет – София, Медицински университет – Пловдив, Медицински университет „ Проф. Параскев Стоянов “ – Варна и Международно висше бизнес учебно заведение.

Заместник-министърът на туризма Даниела Стоева пък организира работна среща за предприемане на дейности за актуализиране на документа. " Този бранш от туризма има извънредно огромен капацитет, а в изискванията, в които се намираме през последната година и няколко месеца, има още по-голяма преспектива ", отбелязва тя. Според заместник-министър Стоева работната група би трябвало да реши, предвид на новата обстановка, какво може да се промени или добави, с цел да се пристъпи към действително осъществяване на проекта.

Според заместник-министъра на опазването на здравето доктор Димитър Петров медицинският туризъм касае краткосрочни интервенции, като тези действия имат вероятност за развиване у нас, защото в България има доста елитни лечебни заведения с положителни експерти.

Много хора прекараха или пострадаха по някакъв метод от коронавирус пандемията и в идващите месеци ще имат потребност от здравна помощ и възобновяване. Страната ни умерено може да се отвори и да приема и посетители със болести и от прилежащите страни, че и от цяла Европа.

Като първа стъпка участниците в работната група се се споразумели да се срещнат в детайли с План за развиване на здравния туризъм за интервала 2020-2025 и да дават своите експертни мнения по тематиката, тъй че да се извлекат допустимо най-вече изгоди от него и да се реализира крайната цел, а точно - популяризирането на страната ни като дестинация за здравен туризъм.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР