България има готовност за още евакуационни полети. Това каза по

...
България има готовност за още евакуационни полети. Това каза по
Коментари Харесай

България има готовност за още евакуационни полети

България има подготвеност за още евакуационни полети. Това сподели по бТВ транспортният министър Георги Гвоздейков.

“Имаме подготвеност да приберем още българи от Израел, в случай че се наложи. Авиокомпаниите не са спрели полетите до такава степен, само че в случай че хората не могат да си купят билет или има някакъв проблем можем да се отзовем ”, сподели той.

Министърът сподели, че занапред проведеният щаб ще направи разбор на хората, които имат предпочитание. Посолството на България в Израел има тази задача. А при предпочитание, могат да бъдат качени и чежденци, както се случи с първия полет, който дойде нощес, уточни министърът.

За един ден с държавния “Еърбъс ” са съумели да приберат към 130-140 индивида.

“Полетите се правят при строги ограничения за сигурност, самите процедури за утвърждение са комплицирани. Особено когато няма плануван полет, най-после се стигна до решението, да запишем, че полетът е дипломатически, с цел да може да приберем по-бързо жителите си ”, уточни министърът.

Той дефинира обстановката там като комплицирана и напрегната.

“Бяхме на летището и не ни разрешаваха да слизаме, всичко се организира при прецизни ограничения за сигурност.  Самото предвижване на хората до летището се провежда от нашето посолство в Израел. Има формирани коридори за трансфер при изключителни ограничения за сигурност ”, добави още той.

По отношение ограниченията за отбраната по летищата, Гвоздейков сподели, че те постоянно са засилени при такава конюнктура.

“Когато има евентуална обстановка и война, постоянно си има проект. Към момента са взети ограничения и по интернационалните летища ”, разяснява още той.

Евакуация през нощта

Втори полет за българи в Израел. Това стана предходната нощ. Правителственият самолет  “Еърбъс ” се върна до Тел Авив, с цел да прибере в София още останали сънародници.

До незабавната обстановка се стигна след изострянето на спора.

Според информация на SafeNews, машината е изхвърчала от София за втори евакуационен полет нощес в 20:30ч. Полетът е бил плануван два часа по-рано, само че заради разнообразни аргументи се е забавил.

През нощта самолетът се върна в София с друга група хора, поискали да изоставен Израел.

Първият полет на държавния аероплан бе в неделя

Правителственият „ Еърбъс ”, с който се изтеглят българите от Израел кацна в София.По предварителна информация на борда са към 90 наши сънародници. С тях е и министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков.

“Успяхме безвредно да придвижим първата група българи, имаме подготвеност да организираме и втори полет ”, сподели вицепремиерът Мария Габриел на Летище София.

Те бяха посрещнати от ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, заместник-председателите на Народното събрание Филиз Хюсменова и Никола Минчев, и вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

По-рано през днешния ден от държавната пресслужба оповестиха, че министър председателят акад. Николай Денков привиква съвещание на Националния контратерористичен център. Причината е нападението на придвижването „ Хамас “ над Израел.

Движението „ Хамас “ предприе в събота офанзива против Израел, боевете не престават и през днешния ден. В. „ Джерузалем пост “ в това време заяви, че броят на убитите при офанзивата хора в Израел е надхвърлил 300, повече от 1500 души са били ранени.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР