България и Япония могат да си сътрудничат при проучването на

...
България и Япония могат да си сътрудничат при проучването на
Коментари Харесай

Жилищната политика и градското развитие са области, в които Япония би могла да ни подпомогне

България и Япония могат да си сътрудничат при изследването на сеизмичния риск и ръководството на стар жилищен фонд. Това стана ясно на срещата сред министъра на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова и Н. Пр. Хироши Нарахира, който от края на август е дипломат на страната си у нас.

Работим за по-нататъшно развиване на търговско-икономическите връзки с Япония, като привличането на нови японски вложения в основни за стопанската система ни браншове е измежду главните цели в двустранното ни съдействие, е отбелязала министър Аврамова.

Освен това японската експертиза би имала добавена стойност за нас при оценка на земетръсния риск за жилищните здания и съпътстващите действия, които би трябвало да бъдат изпълнени по тях. Според министър Аврамова други области, в които обмяната на опит ще бъде от изгода за страната ни са технологиите при създаване, поддръжка и рехабилитация на ВиК инфраструктура, политиките при развиване и ръководство на обществени жилища и стар жилищен сграден фонд, градското развиване.

Министър Аврамова е срещнала посланика с подготовката на Оперативна стратегия „ Развитие на районите “ 2021 – 2027 година. Тя е отбелязала, че насочването на вложения в области като автомобилната индустрия, научна и развойна активност и други, в които България и Япония си сътрудничат, към Северна и Северозападна България би асъдействало за осъществяването на тази държавна политика.

Заместник-министър Валентин Йовев е уведомил, че е одобрена методика и следва правене на карта за сеизмичния риск в страната ни, която би трябвало да бъде подготвена до 2025 година. Той означи, че интерес би представлявала и взаимната работа по разнообразни планове, свързани с цифровизация. Проектирането е напълно цифровизирано към този момент, само че цифровизацията на строителния бранш у нас следва.

Посланик Нарахира е отбелязал, че връзките сред двете страни би трябвало да се развиват и в области като просвета, обучение, туризъм. А жилищната политика и градското развиване са области, в които Япония би могла да подкрепи България.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР