България и Турция заедно да предложат Желязната църква “Свети Стефан”

...
България и Турция заедно да предложат Желязната църква “Свети Стефан”
Коментари Харесай

България и Турция предлагат заедно Желязната църква за ЮНЕСКО

България и Турция дружно да предложат Желязната черква “Свети Стефан” в Истанбул да бъде включена в Списъка на международното завещание на ЮНЕСКО, тъй като тя е неповторим монумент на културата.

Това предложи през днешния ден ръководителят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов на срещата си в Анкара с турския си сътрудник Емруллах Ишлер, ръководител на Комисията по националното обучение, културата, младежта и спорта на Великото национално заседание на Турция.

Двамата се сплотиха към нуждата от задълбочаване на съдействието сред двете парламентарни комисии. Турция и България правят оценка високо напъните на двете страни за запазване на културното завещание, а концепцията за взаимни оферти за записване в така наречен индикативна листа на ЮНЕСКО може да бъде разширена в бъдеще. Емруллах Ишлер показа, че реставрацията на Желязната черква е отличен образец за устрема на двете страни да покажат в цялостния му искра за генерации напред един храм, в който са въплътени гений и ентусиазъм.

Вежди Рашидов получи в Анкара и висока оценка за напъните си още като министър на културата да подпише двустранно съглашение за попречване на незаконния трафик на културни полезности. Мнението на специалистите е, че документът има стабилно значение в тази област. Вежди Рашидов и Емруллах Ишлер се договориха двете парламентарни комисии да проведат взаимно съвещание в комфортно и за двете страни време. За Турция съставлява интерес и съдействието с Регионалния център за запазване на нематериалното културно завещание на ЮНЕСКО, който действа в София.

Източник: Monitor
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР