България и РС Македония могат да постигнат споразумение по време

...
България и РС Македония могат да постигнат споразумение по време
Коментари Харесай

Бучковски: Има групи в Скопие и София, които работят срещу постигането на компромис

" България и районен съд Македония могат да реализират съглашение по време на френското председателство на Европейския съюз. Климатът в този момент е по-добър за водене на договарянията. Шанс за договаряне има през идващия месец. Има групи в София и в Скопие, които работят срещу това да има компромис и договаряне сред двете ни страни ", това сподели в " Денят онлайн " по NOVA NEWS Владо Бучковски, някогашен министър председател на Република Северна Македония.

Според него изгонените петима съветски дипломати от Скопие са ставала все по-агресивни в опитите си да осуетят постигането на единодушие сред районен съд Македония и България в желанието на Скопие да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз.

Относно преброяването в районен съд Македония Бучковски съобщи, че разликата в издадените паспорти и броят на деклариралите се като българи е заради повода, че множеството паспорти са били взети по стопански аргументи и тези хора към този момент не са в страната.

" Вярвам, че всички българи, които са желали по време на преброяването да се заявят като българи, са го създали.

Преди дни завършиха следващите диалози на смесената комисия по историческите и просветителни въпроси. Премиерът Кирил Петков сподели, че има информация за сериозен прогрес.

Кореспондентът на Българска телеграфна агенция в Скопие Маринела Величкова съобщи, че историците не са говорили след срещите, само че се е удостоверило, че има смяна в метода, по който се водят диалозите.

" Конструктивният дух е прогрес, това е база за естествени диалози. Резултатите от преброяването се чакаха дълго, спекулации имаше за тяхната меродавност. Почти всички общности слагат въпросителни за резултатите. Ромите и сърбите обявиха, че ще създадат лично броене. Броят на деклариралите се като българите се разминава доста с издадени паспорти ", сподели още Маринела Величкова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР