България и Гърция започват работа по осъществяването на съвместен проект

...
България и Гърция започват работа по осъществяването на съвместен проект
Коментари Харесай

България и Гърция стартират съвместен проект Sea2Sea

България и Гърция стартират работа по реализирането на взаимен план за създаване на железопътна линия за товарни транспорти, който след месеци на разискване към този момент прави постоянни стъпки към своята реализация.

Проектът Sea2Sea ще влага в железопътна линия, свързваща Северна Гърция и България с румънската граница, и ще разреши превозването на обилни количества морски товари от Босфора към железопътната линия, написа списание „ Railway Supply ”.

Проектът Sea2Sea има за цел да построи железопътен кулоар, който да свързва гръцките пристанища Солун, Кавала и Александруполис с българските черноморски пристанища Варна и Бургас, както и с пристанище Русе, ситуирано на река Дунав и на българо-румънската граница.

Полският цех Stadler навлиза на източните пазари

Гърция и България имат намерение да основат взаимно сдружение за ръководство на плана. Същевременно двете страни ще се опитат да го включат във финансовата стратегия на Механизма за свързване на Европа (МСЕ II).

Що се отнася до Гърция, страната влага към 4 милиарда евро в железопътни планове на своя територия. Инвестициите ще бъдат ориентирани към железопътната връзка сред Солун и Токсотис, преминаваща през пристанище Кавала, и линията Александруполис - Орменио, която се простира до гръцко-българската граница. Договорите за построяването на плана ще бъдат подписани през 2023 година, а работата би трябвало да завърши до 2027-2028 година

Според изследване на ERGOSE, геостратегическата и логистичната стойност на мегапроекта Sea2Sea не може да останее незабелязана. Към момента на реализацията на плана той може да притегли забележителен % от контейнерните товари, които обичайно минават през Босфора. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР