България е страната с най-високо ниво на корупция в Западна

...
България е страната с най-високо ниво на корупция в Западна
Коментари Харесай

България не е демокрация, а хибриден режим: страната ни е с най-високото ниво на корупция в ЕС

България е страната с най-високо равнище на корупция в Западна Европа и Европейския съюз , сочи оповестеният през вчерашния ден Индекс на усещането за корупция на " Трансперънси интернешънъл ", отразяващ положението в 180 страни и територии през 2018 година

Индексът подрежда всяка от тях по равнището на корупция в публичния бранш съгласно специалисти и предприемачи. Точките са от 0 до 100, където 0 значи висока корупция, а 100 - никаква.

№1 в света е Дания с 88 точки. Втора е Нова Зеландия с 87, а след тях в Топ 6 се подреждат Финландия, Сингапур, Швеция и Швейцария. 

В дъното на класацията са Сомалия, Сирия и Южен Судан надлежно с 10, 13 и 13 точки. Непосредствено преди тях - №177 и №176 - са Йемен и Северна Корея.

България и Европейски Съюз

Страната ни получава 42 точки. Това подрежда България измежду страните с хибриден режим и измежду тези 2/3 страни и територии с резултат под 50. Намираме се под междинния брой точки за света, който е 43.

Според скалата цялостна народна власт има в страните със 75 и повече точки, непълна - при 74-49, хибриден режим - 48-34. По-малко точки приказват за авторитаризъм.

За разлика от страната ни, районът Западна Европа и Европейски Съюз се показва най-силно в класацията измежду останалите със своя междинен резултат от 66 точки при оптимални 100. Най-ниският е на Субсахарска Африка - 32/100.

14 от страните в Топ 20 са от Западна Европа и Европейски Съюз. Дания се завръща на първата позиция с 88 точки, колкото обаче бяха те и предходната година. Веднага след нея са Финландия, Швеция и Швейцария с по 85 т.

В дъното е България с 42 т. - с една по-малко от миналогодишния показател .

Предпоследна е Гърция с 45 година, която слиза с три точки по отношение на 2017 година, а трета в обратна посока е Унгария (46 т.). Управляваната от премиера Виктор Орбан страна има утежняване с 5 точки за последните 5 година

Западна Европа и Европейски Съюз се показват най-добре в света. Но все пак за район, който се гордее с някои от най-стабилните и транспарантни системи в света, разнородността сред страните и забележимите проблеми демонстрират, че той има дълъг път до ефикасното справяне с корупцията, означават създателите.

По света

Въпреки че има изключения, има страни с усъвършенстване, като цяло в множеството страни има утежняване. От 2016 година до момента в 113 страни и територии има спад на точките. През последните 7 години пък единствено 20 страни са подобрили доста точките си. Сред тях са Аржентина, Сенегал, Гвиана и Кот д`Ивоар. 16 са влошили съществено представянето си, да вземем за пример Австралия, Чили, Малта, Унгария и Турция.

Авторите означават с паника утежняването на обстановката в Унгария и Турция, където за последните шест години точките са намалели надлежно 8 и 9. От " отчасти свободна " страна Турция минава в " несвободна " съгласно Freedom House, припомнят от " Трансперънси интернешънъл ", до момента в който Унгария има най-малкия си брой точки от рухването на комунистическия режим през 1989 година до момента.

Тези рейтинги демонстрират, че върховенството на закона и демократичността на институциите са под въпрос. Гражданското общество е под мощен напън, както и самостоятелните медии в тези страни.

По света ръководещите политици популисти набират скорост и подкопават демокрацията. А високата степен на корупцията може да усили поддръжката точно за претендентите популисти, предизвестяват от " Трансперънси интернешънъл ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР