България е сред държавите в ЕС, където се отчита чувствително

...
България е сред държавите в ЕС, където се отчита чувствително
Коментари Харесай

ЕК с добри новини за България: Значителен спад на жертвите по пътищата

България е измежду страните в Европейски Съюз, където се регистрира сензитивно понижение в броя на жертвите по пътищата в последните години, сочат данни на Европейската комисия, показани през днешния ден.

Намалението сред 2017 и 2019 година у нас е приблизително 17 на 100, при 11 % в останалите страни от Европейски Съюз.

Същевременно в България и Румъния се следи максимален брой на жертвите на пътя по отношение на броя на популацията - надлежно 78 и 86 на един милион поданици. Средната стойност за Европейски Съюз е 46 смъртни случая на един милион поданици.

Отчита се, че най-безопасно е придвижването по пътищата в Швеция и Дания. 

Миналата година при пътни катастрофи в Европейски Съюз са починали към 20 600 души, като спрямо 2021 година това е нарастване с три на 100. В съпоставяне с 2019 година смъртните случаи са с 2000 по-малко (намаление с 10 на сто). Комисията отбелязва, че задачата на Европейски Съюз и Организация на обединените нации е до 2030 година броят на смъртните случаи на пътя да бъде понижен на половина. 

Данните сочат неравномерно усъвършенстване в другите страни, като най-хубави са индикаторите на Литва и Полша (спад от 30 на сто), както и в Дания (намаление с 23 на сто). В последните три години броят на смъртните случаи по пътищата в Ирландия, Испания, Франция, Италия, Холандия и Швеция е останал съвсем без смяна, или се е нараснал.

През 2021 година над половината (52 на сто) от смъртните случаи на пътя в Европейски Съюз са настъпили отвън обитаеми места, 39 на 100 - в обитаеми места, а девет % - по автомагистралите. В три от всеки четири смъртни случая починалите са били мъже. Близо половината (45 на сто) от всички починали по пътищата са пътували с автомобил, 18 на 100 са били пешеходци, 19 на 100 са употребили двуколесни моторни транспортни средства, а девет на 100 са били колоездачи.

В обитаемоте места близо 70 на 100 от починалите на пътя са били пешеходци или хора, придвижвали се с двуколесни транспортни средства. Делът на починалите колоездачи пораства, като съществена причина е неналичието на подобаваща инфраструктура за тяхното придвижване, разяснява комисията.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР