България е на първо място по изписване на макролидни антибиотици

...
България е на първо място по изписване на макролидни антибиотици
Коментари Харесай

Първи сме в Европа по изписване на антибиотици

България е преди всичко по изписване на макролидни антибиотици в Европа. Нивото на изписване на лекарства у нас е в пъти по-високо от Западна Европа. Това сподели проф. Ива Христова, шеф на Центъра по заразни и паразитни болести на конференция във връзка Световна седмица, отдадена на осведомеността за отговорно използване на антибиотиците (18-24 ноември 2022 г.).

Тя даде образец с антибиотици, които са изписвани даже по време на ковид-пандемията, когато е било неразрешено с изключение на при болнично лекуване.

Христова цитира отчета на Европейския център за надзор на заболяванията, съгласно който със 17% се е качила устойчивостта при антибиотиците за лечение на пневмония и 50% от вариантите на пневмония са резистентни.

" От това значи, че доста бързо се покачва устойчивостта у нас. Затова би трябвало да има ел.система и ел.рецепта, с цел да се реши казусът ", сподели тя.

Антибиотици в България се изписват най-вече в доболничната помощ.

Михаил Околийски, представител на СЗО за България, добави, че у нас се пият антибиотици безрезервно и без антибиограма. Той изиска да се одобри ел. рецепта. Околийски цитира и статистика, че на фона на коронавирус - 80% от антибиотиците не е трябвало да бъдат одобрявани. Той заяви, че се приготвя План за образование на общопрактикуващите лекари да не изписват антибиотици.

СЗО не може да насърчи основаването на нови, лишава години и е извънредно скъпо, уточни Околийски.

Интересни обстоятелства показа Койчо Kоев, шеф на Центъра за оценка на риска по хранителната верига. Той цитира тактика на Европейска комисия, съгласно която страната ни се задължава да се понижи потреблението на антибиотици за растенията и животните. Той посочи, че се дават в отглеждането на животни за профилактика, по този начин в локалните и млечни артикули има остатъчни количества от антибиотична субстанция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР