България е много по-гостоприемно място за децата със синдром на

...
България е много по-гостоприемно място за децата със синдром на
Коментари Харесай

Тони Маринова: България стана по-гостоприемно място за децата със синдром на Даун

България е доста по- гостоприемно място за децата със синдром на Даун и младежите и възрастните хора с Даун - такова мнение изрази в предаването " Плюс-минус. Коментарът след новините " по Тони Маринова , ръководител на Сдружението на родителите на деца със синдром на Даун . Според нея обаче " ние към момента сме им длъжници ".

 
На 21 март се отбелязва Международният ден на хората със синдром на Даун .

" Преди 10 години нямаше задоволително информация. Тогава все нашите деца можеха да се бъдат одобрявани свободно в детска градина и в учебно заведение. А към този момент в последните години това е законово уредено ", изясни тя и добави, че има още какво да се желае и като законодателна самодейност , и като метод на мислене по отношение на хората , страдащи от болестта.

 Синдром на Даун iStock/Getty Images
" Първото, което би трябвало да създадем, е да сменим мисленето на хората. Да махнем предразсъдъците . Просто би трябвало да подредим на институционално равнище нещата. Там са проблемите ", разяснява Маринова.

Тя изясни и какво е значимо да създадат родителите на деца със синдрома на Даун : " Първото значимо е бързо да се отърси от виновността, от гнева. От мисълта, че някой го санкционира с това дете. Невежеството е най-големият проблем. На родителите им споделям: „ Хората ще ви одобряват такива, каквито вие се приемате ”.-->

 
" Важното е хората да имат вяра в децата си ", заключи Тони Маринова.
 Синдром на Даун iStock/Getty Images
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР