България е една от най-уязвимите страни членки на ЕС към

...
България е една от най-уязвимите страни членки на ЕС към
Коментари Харесай

България е сред най-уязвимите в ЕС към чуждо влияние

България е една от най-уязвимите страни членки на Европейски Съюз към външно въздействие и разпространяването на дезинформационни послания. Това демонстрират данните от Индекса на уязвимостта за 2021 година, създаден от Центъра за проучване на демокрацията и измерващ податливостта на външно въздействие в осем страни от Централна и Източна Европа: България, Чехия, Унгария, Черна Гора, Северна Македония, Румъния, Сърбия и Словакия.

Индексът обгръща пет сфери, уязвими на въздействие от властнически режими като Русия и Китай - публични настройки, политическа конюнктура, обществена администрация, осведомителна среда и гражданско и академично пространство.

Изследването сочи, че от осемте изследвани страни най-устойчиви на зловредно външно въздействие са Чехия и Румъния с 29 пункта, като след тях е Словакия с 32 пункта и Северна Македония с 40 пункта. По-уязвими и податливи на съветско и китайско въздействие са България с резултат 42 пункта , Унгария и Черна гора с по 44 пункта и най-много Сърбия с 55 пункта.
 От Американското посолство се загрижиха от думите на Радев, че Крим е съветски
От Американското посолство се загрижиха от думите на Радев, че Крим е съветски

Съединени американски щати, Г-7, Европейски Съюз и НАТО постоянно са били ясни и обединени в позицията си, пишат те

Заключенията от изследването са следните:
Членството в интернационалните структури (ЕС и НАТО) способства за по-голяма резистентност от позиция на общи политически решения и групова защита. Но разликите в качеството на обществената администрация, законодателството или отбраната на интегритета на изборите усилват риска от накърнимост към външно властническо въздействие. Нагласите измежду обществото постоянно са по-важни от институциите, административния потенциал и държавните запаси. Нагласите се образуват от осведомителното пространство, което е уязвим детайл във всяка народна власт. Това се отнася в още по-голяма степен за незрелите политически системи в Централна Европа и Западните Балкани, включително и България. При всички страни, включени в проучването, се следи неустойчивост на политическите институции и на публичното мнение, наследени от комунистическите режими, надълбоко вкоренена корупция, непотизъм и клиентелизъм. Все отново непознатото зловредно въздействие е причина, само че и признак на уязвимостта на оценените страни. Ако въздействието на Китай или Русия не присъстваше в района, това нямаше да промени изключително обстоятелството, че битката с корупцията, завладяването на страната и ерозията на свободата на медиите също щяха да са на дневен ред, показват от ЦИД. Руското въздействие в района и дебатът за него са доста по-разпространени, в сравнение с тематиката за възходящите ползи на Пекин . Това е опция да се вземат самодейни ограничения за битка с дезинформацията и външното въздействие, само че е и евентуална накърнимост, в случай че осведомителният вакуум бъде употребен от Китай.  До 52% падат българите, уверени в демокрацията
До 52% падат българите, уверени в демокрацията

76% от хората по света утвърждават демокрацията макар минусите й

Проучването демонстрира, че сферата на публичните настройки е най-уязвима измежду 5-те оценени сфери. Общите славянски корени, езиковата непосредственост, споделената история и културните връзки са значими фактори, които въздействат върху уязвимостта на обществото от съветско въздействие в Сърбия (с най-голям показател на накърнимост на публичните настройки - 61 пункта), България (56 пункта), Черна Гора (52 пункта) и Северна Македония (49 пункта). Православната черква и нейните представители постоянно се явяват проводници на прокремълски послания или ползи и способстват за забележителната накърнимост в 4 от 8-те страни, излиза наяве от проучването.

Антилибералните настройки, съпроводени от интензивни пропагандни и дезинформационни акции, провеждани от играчи в общественото пространство, за които се твърди, че пазят " обичайните полезности ", имат основна роля за поляризацията на обществото, главен източник на накърнимост в България, Унгария, Черна Гора и Северна Македония. Такива настройки постоянно произтичат от необятно публикувано неодобрение и отчаяние от това по какъв начин работи демокрацията в оценените страни. Според представителното изследване едвам 20% от българите са удовлетворени от това по какъв начин работи демокрацията в тяхната страна , което е най-ниският резултат измежду изследваните страни. Това, в композиция с възходящото държавно въздействие върху медиите в някои страни, тласка хората към дезинформация и желание на властнически системи на ръководство. Наличието на дезинформация както в медийното, по този начин и в офлайн осведомителното пространство е обвързвано със мощното наличие и въздействието на прокремълски представители и послания в медиите в района, показват от Центъра.

Загриженост по отношение на необятно публикуваната корупция, завладяването на страната и нуждата от засилена отбрана на изборната система има във всички оценени страни. Големи разлики обаче се следят в метода и осведомеността за задграничното въздействие по отношение на Русия и Китай в основни стратегически документи като тактики за сигурност и защита. Русия е приета за предизвикателство за сигурността единствено в Чехия, Румъния и Словакия, а Китай се преглежда градивно единствено в Словакия. Сърбия и България се отнасят към Русия най-вече другарски.
 Особеностите на българския народ, подправените вести и обществените мрежи ни спъват с COVID-19
Особеностите на българския народ, подправените вести и обществените мрежи ни спъват с COVID-19

Нямаме потребен ход, топим се като снежна топка напролет

Общият показател на накърнимост на България е 42 пункта - това я слага на 4-то място по неустойчивост на външно въздействие измежду страните, включени в изследванет о. Дълбоко вкоренените исторически и културни връзки с Русия спомагат за тази накърнимост. Това се отнася и за необятното прокремълско въздействие в медийния бранш и способността на проруските неофициални мрежи да въздействат върху вземането на решения у нас. Сред страните от Европейски Съюз, включени в Индекса на уязвимостта, българските политически партии са оценени като най-проруски и минимум пронатовски настроени въз основа на тяхната обществена изразителност. Китай е доста по-малко видим в обществения дискурс, само че поради възходящите стопански ползи на страната в района, той може да се трансформира в важен фактор в бъдеще, предвиждат от Центъра.

Индексът демонстрира, че България е най-уязвима към непознато въздействие в областта на публичните настройки (с резултат от 56 пункта) и в осведомителната си среда (с резултат от 44 пункта) , а това са точно сферите, които образуват публичните усещания. Нивото на накърнимост на обществената администрация също е високо - резултатът от Индекса е 38 пункта (за съпоставяне Сърбия води класацията с най-уязвима администрация и резултат 51 пункта, а Чехия е най-устойчива с показател от 19 пункта). Състоянието на гражданското и академичното пространство в България са оценени към междинното за изследваните страни - тук Унгария и Черна гора са с висока накърнимост от 51 пункта, а Чехия и Словакия с най-голяма резистентност, надлежно 23 и 25 пункта.

Изводът е, че България е една от най-уязвимите страни членки на Европейски Съюз към външно въздействие и разпространяването на дезинформационни послания. Предизборната конюнктура в страната в допълнение е засилила резултата на поляризация и разделяне на публичния спор в медийното пространство.

Според ЦИД е належащо българските медии и държавното управление, както и гражданските организации да подхващат незабавни координирани ограничения за по-добра отбрана на демократичните диспути от агитация и дезинформация , в това число произхождаща от външни властнически източници.

България е една от дребното страни в Европа, които не развиват такава политика и не вземат участие в дебатите на европейско ниво във връзка с Планa за деяние за европейската народна власт, който планува общи ограничения за предотвратяване от агитация и дезинформация, показват още от Центъра.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР