Българите застават на страната на Македония в спора с Гърция

...
Българите застават на страната на Македония в спора с Гърция
Коментари Харесай

Българите застават зад Македония в спора за името с Гърция

Българите застават на страната на Македония в разногласието с Гърция за името на страната. Това демонстрират данни от особено проучване на " Галъп интернешънъл " измежду балканските страни.

Според резултатите от проучването 70% от българите са чували за договарянията, които се водят сред Македония и Гърция за името на страната.

Само 26% от интервюираните не са чули за тези договаряния, а останалите 4% се затрудняват да отговорят. Това значи, че на процедура цялата дейна част от обществото ни демонстрира заинтригуваност по отношение на протичащото се на югозапад, поясняват от " Галъп ".

В същото време в болшинството си българите нямат нищо срещу даже името на Македония да не се трансформира. 54% от хората, които имат визия за разногласието сред съседките ни, са на мнение, че не е належащо името на страната да се сменя.
19% от чулите за разногласието пък държат името да бъде заменено.

От хората, които имат визия за разногласието, 58% сочат, че застават по-скоро на страната на Македония, в сравнение с Гърция. 15% застават по-скоро зад Гърция, а 27% нямат мнение по тематиката.

От социологическата организация поясняват, че публичните настроения у нас явно кореспондират добре и с формалната българска позиция, която скоро израни външният министър Екатерина Захариева, а точно, че България постоянно е била за кардинална поддръжка на Македония под нейното конституционно име, както и за поощряване на разговора сред двете страни и недопускане на възможни териториални искания към страната ни в вероятно ново име.

Според данните от изследването може да се направи извода, че българите не са изгубили своето приятелско и откровено мнение за Македония. Деликатните връзки в продължение на десетилетия не са съумели напълно да заличат околните връзки, а пробивът от последните месеци очевидно отначало припомня на българските жители общата история на двете страни. Затова и в дебата за името, който е пред решение и ще отвори евроатлантическата вероятност на Македония, жителите на България инстинктивно поддържат Македония, обобщават от " Галъп ".

Проучването изследва и отношението на страните от Западните Балкани по отношение на България, което като цяло е положително. Може да се направи извода, че в болшинството си страните от района харесват България.

Албания
Според данните 63% от албанците имат позитивно мнение за България. 15% пък имат негативно мнение за страната ни. 22% декларират, че мнението им не е нито позитивно, нито негативно.

Сърбия
Подобни са настройките и в Сърбия. 61% от сърбите декларират, че имат позитивно мнение за страната ни, а 16% - негативно. 23% нямат мнение.

Македония
62% от жителите на Македония имат позитивно мнение за България, а 14% - негативно. 24% не могат да преценяват.

КосовоВ Косово се следи най-нисък резултат за позитивните настройките на обществото по отношение на България, както и най-голям резултат за негативните настройки. 55% от жителите на Косово имат позитивно мнение за страната ни, а 18% - негативно. 27% от запитаните не могат да преценяват.

Босна и Херцеговина
Според статистиката на " Галъп " 57% от жителите на Босна и Херцеговина имат позитивно мнение за България, а 15% - негативно. В страната се следи най-голям избор на хората, които нямат мнение по въпроса - 28%.

Проучването също по този начин изследва и настройките на жителите на страните от района към участие в Европейски Съюз.

Оказва се, че най-вече в Европейски Съюз желаят да влязат жителите на Косово. 91% от интервюираните поданици на страната са показали, че желаят страната им да стане член на Европейски Съюз. Останалите са на противоположното мнение.

В Албания 88% от запитаните са декларирали, че съгласно тях е добре страната им да стане член на Европейски Съюз. 12% не желаят Албания да влиза в Общността.

На трето място по този индикатор се подрежда Македония, където 83% от запитаните са декларирали, че страната би трябвало да влезе в Европейски Съюз.

78% от популацията на Босна и Херцеговина избират страната да стане страна членка, а останалите - не.

Оказва се, че жителите на Сърбия имат минимум предпочитание за Европейски Съюз. В съпоставяне с % в Косово (91%), едвам 57% от сърбите са декларирали, че желаят страната им да влезе в Европейски Съюз. Според останалите 43% от сърбите ще е по-добре страната да не влиза в Общността. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР