Българите ще посрещнат Рождество Христово с най-скъпата питка, която са

...
Българите ще посрещнат Рождество Христово с най-скъпата питка, която са
Коментари Харесай

Посрещаме Рождество Христово с най-скъпата питка

Българите ще посрещнат Рождество Христово с най-скъпата питка, която са правили в миналото. Причината е в цените на брашното, които в България са скочили със 100%, а на европейското брашно с към 50%. Това изясни пред “Телеграф “ Мариана Кукушева, ръководител на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Кукушева акцентира, че в никакъв случай брашната не са били толкоз скъпи. Тя изясни по-високите им цени у нас спрямо тези в други страни от Европейски Съюз с няколко аргументи. Едната е съществуването към момента на сив бранш и в мелничарството. Второ, свитият пазар. Ниското ползване, което незабавно дава по-високи цени, с които да компенсира, за разлика от необятния пазар, който образува по-ниска себестойност.

Бегъл обзор на цените на дребно на брашна в български супермаркет демонстрират, че класическо бяло брашно екстра качество върви от 1,65 лева за кг, същото, само че с одобрен стандарт, пък е 1,85 лева килото. Класиката вид 500 може да се купи и за 1,45 лева Когато са в опаковка от 2 кг, потребителите могат да си спестят 1 ст. на пакет. Вносно бяло вид 405 стига 2,39 лева за кг. Вносен грис за самун е с етикет от 2,69 лева за кг. Пълнозърнесто пшенично брашно от 1 кг се предлага на промоция от 3,49 на 2,69 лева Специалната промоция е 1 кг брашно от български лимец за 6,29 лева вместо за 6,99 лева Пакетите от 1 кг със смеси за кекс, пица или по-специални брашна от ръж, да вземем за пример потеглят от 1,75 лева българско и стигат до към 5 лева килото импорт.

За високите цени на брашната най-голяма заслуга имат и непредсказуемите цени на силата. Това е и всеобщата причина пекари да затворят порти, предизвести Кукушева. Тя изясни, че няма никаква сигурност на енергийните разноски. Всяка партида самун или сладкиши излиза с друга себестойност.

Браншовиците упорстват да има опция за дълготрайни енергийни контракти на бизнес операторите, които се занимават с произвеждане. Така че пазарът няма да търпи стресове, тъй като води до изкривяването му, сподели още Мариана Кукушева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР