Българите, родени след 1 януари 1960 г., към края на

...
Българите, родени след 1 януари 1960 г., към края на
Коментари Харесай

600 млн.лв. се въртят между пенсионните фондове

Българите, родени след 1 януари 1960 година, към края на септември са трансферирали 593,4 млн. лева от един пенсионен фонд в различен, демонстрират данните на Комисията за финансов контрол (КФН). По-голямата част от сумата или 538,3 млн. лева са трансферирани в универсални фондове, други 52,1 млн. лева в професионални, а едвам 2,9 млн. лева към този момент са в доброволни фондове.

Спрямо същия интервал година по-рано наклонността се резервира, като няма забележителна смяна в трансферираните суми=

Очаквано най-вече пари или 467,4 млн. лева са в универсалните фондове, 49,2 млн. лева в професионалните и 2,7 млн. лева в доброволните. Логично, огромна разлика не се следи и в броя обезпечени лица, възползвали се от правото си за смяна на присъединяване и прекачване на средства от самостоятелните партиди=

Данните на КФН сочат още, че единствено през третото тримесечие на 2020 година в пенсионноосигурителните сдружения са подадени общо 79 829 заявки за смяна на присъединяване и прекачване на средствата от един пенсионен фонд в различен. За съпоставяне, година по-рано заявките са 60 390 броя.

„ Моделът е доста логически и елементарен – колкото повече пари си вложил, толкоз по-голяма пенсия ще получиш след това. От тази позиция ще има доста огромна разлика от пенсиите, които хората ще получават от втория дирек.

Ако си се осигурявал над 15 години на междинна и над междинна заплата, плановете демонстрират, че ще получиш над 100 - 170 лв. втора пенсия. Ако обаче малко години си се осигурявал и имаш малко пари в универсалния фонд, няма по какъв начин да получиш огромна пенсия, тъй като приносът е по-малък “, сподели Иван Нейков от Балканския институт по труда и обществената политика в ефира на bTV.

Той предложи на хората да не прибързват да взимат прочувствено решение дали да трансферират парите си от втория дирек в Национален осигурителен институт.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР