Българинът Делян Георгиев и румънският гражданин Дорин Йоргаке вече четири

...
Българинът Делян Георгиев и румънският гражданин Дорин Йоргаке вече четири
Коментари Харесай

Доган и Пеевски били изнудвани за 12 млн. евро, твърди Специализираната прокуратура

Българинът Делян Георгиев и румънският жител Дорин Йоргаке към този момент четири месеца са в ареста, тъй като Специализираната прокуратура счита, че са изнудвали Делян Пеевски и Ахмед Доган с отчет на френските служби за присъединяване им в контрабанда на цигари и финансиране на терористични организации. Срещу 12 милиона евро те предложили отчетът да не бъде пращан на европейските институции, а имената на политиците да бъдат заличени. За " френски прокурор ", проверяващ контрабандата, са били предопределени 10 милиона евро, а два милиона - за " изнудвачите ", пишат през днешния ден сайтът  " Биволъ " и няколко български електронни и печатни издания.
Формалният мотив за следствието им е следващото съвещание на Специализирания Апелативен съд от 26 септември т.г., по мярката за неотклонение на българския и румънския жителя, които останаха в следствения арест без право на обжалване. Причината, съгласно Специализираната прокуратура и съда е, че има данни да са изнудвали Доган и Пеевски, в съучастничество с авторитетен румънски предприемач, за който е издадена европейска заповед за арест.
Тезата на обвиняването е развита от прокурор Евгения Станкова, съгласно която по делото " НАПЛийкс " пръскачките пред Народното събрание са били цел на терористично нахлуване. " Първоначално тя повдига на румънеца и българина обвиняване за финансиране на тероризъм, след това обвиняването е прецизирано като " изнудване " осъществено от проведена незаконна група. Всъщност, от протоколите по делото се схваща, че прокурор Станкова не е уверена защо тъкмо закононарушение става дума – изнудване или опит за машинация, само че пък е сигурна, че то било осъществено от проведена незаконна група, пишат изданията, като се базират на документи от правосъдните протоколи.

" Френският отчет " е забелязан единствено от " скришен очевидец ". В него се загатва за контрабанда на цигари " Булгартабак ", от която се финансират терористични организации като " Ислямска страна ", " Ал Нусра ", ПКК и режима на сирийски водач Башар Асад. Единствено там се цитират имената на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски и почетния водач на придвижването Ахмед Доган.
Освен българинът и румънецът, има трети хипотетичен член на бандата – румънският предприемач Овидиу Семенеску, свързван с концесионера на " Софийска вода " и разследван за корупция в родината си, който се търси. " Тайният очевидец " съгласно отбраната е охранителният необут Иван Петлешков (споменат в обява на " Мediapool " като предпазен очевидец номер 436), който твърди, че на среща с тримата Семенеску му бил посочил въпросния отчет, написа " Свободна Европа ". След това той отишъл в ДАНС, откъдето го инструктирали по какъв начин да се държи и проконтролирали няколко следващи срещи. По делото обаче не са приложени нито този отчет, нито доказателства, че обвинените са говорили или са се виждали с Пеевски и Доган. Защитата обаче твърди, че подобен отчет няма.
Според " Мediapool " " oфициално прокуратурата не е споменавала името на Пеевски или Доган. Те не попадат в обвиняването, а са маскирани под формулировката " обществени персони ". Имената им обаче са упоменати от очевидец 436, който явно е бил питан кого са желали да изнудват. Същевременно няма доказателства с Пеевски да е реализиран контакт, още по-малко пък да са му желани пари, настояват юристите. В следствието си уеб сайтът напомня връзките на Делян Пеевски с " Булгартабак " и събитията към придобиването от страна на Ахмед Доган на Топлоелектрическа централа " Варна ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР